Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Kako odoleti slatkišima

Autor: Ekipa Alo! | 01.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Često žudite za slatkišima? Kada ste tužni, tešite se čokoladom? Mnogi osećaju isto što i vi, ali nemojte se tešiti na ovaj način jer previše šećera nije nimalo zdravo. Šta učiniti? Evo nekoliko trikova koje savetuju stručnjaci. Pametan izbor deserta

So  Izbegavajte  jer izaziva  želju za  slatkim

So Izbegavajte jer izaziva želju za slatkim | Foto: Shutterstock

Umesto kolača ili čokolade, za desert odaberite komad voća. Možete i skuvati kompot od različitoga voća, pa to jesti nekoliko puta nedeljno. U svakom slučaju, važno je da se naviknete da se vaš desert sastoji isključivo od voća.


Snom protiv čežnje za slatkim
Odmarajte se dovoljno. Katkad se čini da dan nema dovoljno sati, ali svejedno pronađite vremena za odmor, koji mora da bude jedan od vaših prioriteta. Odlazite na spavanje ranije jer ništa nije tako dobro kao san koji započinje oko 22 ili 23 sata i traje do sedam ili osam ujutru. To je naučno dokazano. Osobe koje tako spavaju stabilnije su i ne moraju da unutrašnje teškoće rešavaju slatkišima.

Više povrća
Pet do devet obroka sastavljenih od povrća stvarno može da doprinese vašem zdravlju. Ako vam se to čini mnogo, počnite s četiri takva obroka, a onda postepeno povećavajte broj. Probajte povrće koje možda dosad niste jeli. To će vam u život uneti i element novosti. Povrće žvačite pažljivo i polako. Baš kao i šećer, i povrće opušta telo, ali za razliku od slatkog, u organizam unosi prave nutritivne vrednosti poput vlakana.

Manje soli
Nastojte da ne koristite previše soli. Tačnije, izbegavajte je gde god možete. Osim što nije dobra za zdravlje, so zapravo izaziva i želju za slatkim.

Pripazite na emocije
Postoji li nešto u vašem životu što uzrokuje stres koji više ne možete da ignorišete? Nešto što skrivate i sami od sebe pomoću šećera? Poznato je da mnogima slatko pomaže u rešavanju emotivnih problema. Ako ne možete sami da se suočite sa svojim problemom, potražite pomoć jer neće nestati nakon pojedene velike čokolade.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP