Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NIKOTIN KAO HEROIN

Kako ostaviti pušenje?

Autor: Nataša Lazović | 31.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Danas je Nacionalni dan bez duvanskog dima, što je dovoljno dobar razlog da se podsetimo da svaka cigareta smeta. Ako ste pušač, a ubrajate se među one kojima zaista smeta sopstvena navika, evo nekoliko saveta kako da se što laške prebacite u grupu nepušača.

Izbacite masno i pijte što  više vode, u vreme krize  šetajte, pozovite prijatelja

Izbacite masno i pijte što više vode, u vreme krize šetajte, pozovite prijatelja

Stimuliše i deprimira
Nikotin je jaka droga koja izaziva zavisnost kao i druge droge. Ono što mladi ne znaju jeste činjenica da kod nekih osoba čak i jedna cigareta može da aktivira ciklus zavisnosti. Samo sedam sekundi nakon udisaja nikotin stiže do ćelija mozga i utiče na promenu raspoloženja - stimuliše i deprimira. Podaci govore da je u Srbiji više od polovine odraslog stanovništva izloženo duvanskom dimu u zatvorenom prostoru, dok je elektronske cigarete bar jednom tokom života koristilo ukupno 9,6 stanovnika, uzrasta od 18 do 64 godine.


- Ako ste odlučili da ostavite cigarete, najbolje što možete da učinite za sebe jeste da iz ishrane izbacite masno, jedete što više voća i povrća i u toku dana popijete od šest do osam čaša vode, od kojih bi najmanje dve, tri trebalo da budu mlake - savetuje Miloš Radosavljević, koordinator Savetovališta za odvikavanje od pušenja u Kragujevcu.
Ovo će vam pomoći da se potreba za cigaretama smanji, kao i da se zaostali nikotin što pre eliminiše iz organizma.


Doba krize
Jaka volja jeste neophodna, ali nije dovoljna da bi se neko oslobodio poroka. Prema rečima našeg sagovornika, tek 5,7 odsto pušača uspeva da ostavi duvan, dok se ostali vraćaju svojim navikama mahom nakon šest do osam meseci. U tom slučaju treba zatražiti stručnu pomoć, pri nekom od savetovališta za odvikavanje, kojih ima u svakom gradu.

- Sama kriza, kada pušač ima intenzivnu želju da zapali cigaretu, traje od pola do dva minuta, ne duže. Ako uspe da je prebrodi, miran je u narednih sat vremena. Za to vreme (krize) pozovite prijatelja, izađite, pročitajte nešto, zabavite se… Realno, fizička potreba za duvanom traje dva minuta, sve ostalo je na psihološkoj bazi - tvrdi Radosavljević.

Prva tri dana nakon prekida pušenja su najteža, ali na kraju petog dana većina pušača oseća da je žudnja za cigaretom znatno manja. Nakon mesec do dva, može se smatrati da je uspeh postignut. Ipak, tek nakon godinu do dve za osobu se zvanično može reći da je nepušač, dok je organizmu potrebno od pet do sedam godina se u potpunosti oslobodi nikotina.

Ako baš morate

Ako baš morate da pušite, nemojte pušiti u zatvorenim prostorijama, izađite napolje. Ne samo zbog drugih već i da se nikotin ne bi zadržavao u prostoriji. Takođe, kad god možete, pušite cigaretu do pola, a onda je bacite, savetuje naš sagovornik.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP