Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KADA SE ČINI DA ĆE SRCE PUĆI

Kako pobediti strah i paniku?

Autor: E. A. | 19.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Panična stanja predstavljaju snažne i nesavladive napade užasa, praćene drhtanjem, tahikardijom, gušenjem, vrtoglavicom ili nesvesticom. Čoveku se čini da će pasti u nesvest ili da će doživeti srčani udar.

Kad osetite da  nadolazi napad  jakog straha,  najbrže ćete  se umiriti  koristeći tehniku  abdominalnog  disanja

Kad osetite da nadolazi napad jakog straha, najbrže ćete se umiriti koristeći tehniku abdominalnog disanja | Foto: Shutterstock

Takav napad je dramatičan i verovatno se na njega misli kada se kaže da je panika najstrašniji doživljaj koji čovek može da doživi. Ipak, ima načina da koliko-toliko u takvoj situaciji pomognete sebi…


Korisne tehnike

1 Kad osetite da nadolazi napad panike, najbrže ćete se umiriti koristeći tehniku abdominalnog disanja. U stanju straha dišemo plitko i iz gornjeg dela pluća. Vežba je jednostavna i efikasna u svim situacijama kad osećamo strah ili tremu: dišite malo dublje nego inače, tako da podignete donji deo rebara i dijafragmu.

2 Važno je uspostaviti ravnotežu i osećanje sigurnosti u telu, a to će vam umanjiti paniku i doneti više smirenosti. Naučite da menjate fokus i misli koje vas opterećuju na telo. Vežbajte da se „uzemljite“: bilo da sedite ili stojite, pažnju usmerite na stopala, koja vas drže čvrsto na tlu.

3 Kad povratite stabilnost, možete vežbati tehnike vizuelizacije: zamislite neko mesto na kojem se osećate sigurno i ugodno. To može biti neko poznato mesto iz vašeg sadašnjeg života, iz prošlosti ili neko izmišljeno mesto. U svojim mislima neko vreme budite tamo i uživajte u svemu što vam ono pruža.

Kretanje smanjuje teskobu i napetost

Teskobu pojačava stanje u kojem stojimo u mestu i sa zebnjom očekujemo katastrofalni ishod. Budući da je anksioznost strah od očekivanja, čim se pokrenemo u neku akciju, anksioznost se smanjuje. Zato bi bilo dobro da unesete više fizičke aktivnosti u vaš život. Pojačano kretanje može popraviti poremećene hemijske procese u mozgu i telu, one iste procese koji uzrokuju nelagodu. Žustro hodanje na svežem vazduhu sigurno će vam doneti vedrije raspoloženje.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP