Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

DOKTOR FILGUD SAVETUJE:

Kako pravilno vežbati?

Autor: Nataša Lazović | 06.11.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ako već duže vreme planirate da se rekreativno bavite nekom fizičkom aktivnošću, ali prosto ne znate odakle da krenete, doktor Filgud vam daje smernice kada, kako i šta vežbati…

Aktivnost  treba da  angažuje  70 odsto  maksimalnog  srčanog rada

Aktivnost treba da angažuje 70 odsto maksimalnog srčanog rada | Foto: Shutterstock

- Pre nego što počnete sa treningom, prvo bi trebalo proveriti zdravstveno stanje organizma i prema tome odrediti intenzitet, formu i ciljeve vežbanja. Lekarski pregledi obuhvataju krvnu sliku sa biohemijom, opšti pregled zdravstvenog stanja i funkcionalno testiranje - objašnjava doktor.


Postoje tri oblika fizičkog vežbanja: vežbe fleksibilnosti, kardiovaskularne izdržljivosti i mišićne snage i izdržljivosti. Prve su važne zbog zagrevanja tetiva, mišića, zglobova, kostiju, ligamenata i njihove pripreme za kasniji naporniji rad, a izvode se pre i posle treninga. To su strečing, elementi joge i pilatesa. Vežbe kardiovaskularne izdržljivosti (plivanje, trčanje, aerobik) važne su zbog preusmeravanja i ubrzavanja cirkulacije, kao i zbog činjenice da se osoba uči da pravilno diše i napuni kiseonikom pluća, srce, mozak i druge organe.

Vežbe mišićne snage i izdržljivosti obuhvataju vežbanje sa opterećenjem (tegovi, utege)i služe za povećanje mišićne snage i izdržljivosti. Ove vežbe angažuju čitavo telo, jačaju mišićni tonus, zglobove i ligamente i oblikuju telo. Na kraju, tu su vežbe rastezanja, odnosno takozvana zona rashlađivanja organizma.

Zona zdravlja
- Intenzitet vežbanja bi trebalo da se održava u takozvanoj zoni zdravlja, od 60 do 70 odsto maksimalnog srčanog rada. To je zona u kojoj trošite najviše masti, a pritom jačate srce i borite se protiv starenja - savetuje Filgud.
U principu, postoje dva načina da proverite da li vežbate u ovoj zoni, odnosno da izračunate optimalne frekvencije rada srca tokom vežbanja. Od broja 220 oduzimaju se godine starosti, a zatim se od dobijene brojke izračuna procenat od 60 do 70 odsto. Primer: Osobi od 30 godina u „zoni zdravlja“ srce treba da kuca u opsegu od 114 do 133 otkucaja u minutu. No, možete je odrediti i po osećaju.

- Ukoliko ste u stanju da tokom vežbanja vodite kratku konverzaciju, vežbate u „zoni zdravlja“. Ako možete da razgovarate ili pevate, tada se nalazite ispod ove zone, a ako teško dišete, niste u stanju da govorite ili imate nesvesticu - vežbate iznad preporučene zone - tvrdi doktor.

Šetnja i plivanje
U okviru ovog programa trebalo bi tri puta nedeljno da imate trening fleksibilnosti, mišićne snage i izdržljivosti i još dva puta u toku nedelje aerobnu aktivnost.

- Moja preporuka je da ponedeljkom, sredom i petkom imate vežbe fleksibilnosti, mišićne snage i izdržljivosti, a utorkom i četvrtkom aerobne, odnosno vežbe kardiovaskularne izdržljivosti. Tokom vikenda, preporučujem fizičku aktivnost aerobnog tipa, poput brze šetnje, plivanja, vožnje biciklom ili na rolerima - savetuje doktor.

Zašto roleri?

- pružaju maksimalno uživanje
- povoljno deluju na kardiovaskularni sistem i određene mišićne grupe (muskulatura oko kukova i gluteusa praktično se ne može zategnuti nekim drugim oblikom fizičke aktivnosti).
- vožnja angažuje celo telo
- sila koja opterećuje zglobove praktično je zanemarljiva

Zašto plivanje?


- horizontalna pozicija tela omogućava lakši rad kardiovaskularnog sistema
- voda blagotvorno deluje na organizam
- vežbanje u vodi iziskuje manje napora
- voda pogodno deluje kod osoba sa problemima sa kičmenim stubom, povredama nogu, oštećenjima zglobova
- angažujete celo telo


Zašto brza šetnja?

- Tokom šetnje postoji minimalna mogućnost povrede
- Angažuju se velike mišićne grupe
- Brza šetnja povoljno utiče na kardiovaskularni, respiratorni, koštani i mišićni sistem
- Ovu fizičku aktivnost možete da sprovodite bilo gde, pod različitim vremenskim uslovima, kao i uz minimum troškova

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP