Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

JEDAN OD GLAVNIH POKAZATELJA ZDRAVSTVENIH PROBLEMA

Kako promene na kosi ukazuju na zdravstvene probleme?

Autor: Vesti | 24.11.2014 - 08:56:00h | Komentara: 0

Da li ste primetili da vam se promenio kvalitet kose i da teško možete da napravite željenu frizuru? Kosa takođe može biti pokazatelj zdravstvenih problema.

kosa

 
SUVA LOMLJIVA KOSA
Kosa može postati suva i lomljiva od preterane upotrebe raznih sredstava za negu kose, ali može biti i znak dehidratacije.

Ekstremno suva i krta kosa može biti i simptom problema sa štitnom žlezdom.

Radi boljeg kvaliteta kose treba unositi dovoljno vitamina D, minerala, omega-3 kiselina i bakra.
PERUT
Perut i perutanje kože glave često se javlja kao problem koji se u principu lako rešava. Međutim, teži oblik perutanja može biti znak oslabljenog imunog sistema. Šta da preduzmete? Odmarajte se dovoljno i izbegavajte sekiranje kad god možete. Drugi problemi, kao što su seboreični dermatitis, psorijaza i ekcem takođe mogu biti uzrok pojave peruti. Potrebno je da posetite dermatologa ili da odete kod lekara opšte prakse.

Poželjna je upotreba medicinskog šampona protiv peruti koji sadrži salicilinsku kiselinu.
PROREĐENA KOSA
Kod oko 30 odsto žena dolazhi do proređivanja kose kad uđu u menopauzu, kada se dešavaju hormonske promene, a kao posledica dolazi i do gubitka kose. Problem se može delimično rešiti uzimanjem određenih hormona, a jedini trajni način jeste transplantacija kose.
PRERANO POSTAJETE SEDI
Osobe koje u svojim dvadesetim godinama počinju da sede, treba da zahvale genetici. Ali stres, način ishrane i hormonski status faktori su koji takođe utiču na ovu pojavu.

Kad smo pod stresom, organizam troši više vitamina B, što ostavlja posledice na kosu. U retkim slučajevima i neka oboljenja, kao što su dijabetes ili probelimi sa tiroidnom žlezdom takođe mogu dovesti do prevremene pojave sede kose.

Stručnjaci kažu da treba da se zabrinete samo u slučaju da ste počeli da sedite pre nego što je to bio slučaj sa ostalim članovima vaše porodice.

KRAĆA KOSA NA TEMENU
Ako ste primetili da imate kraće slojeve kose na temenu prouzrokovane lomljenjem novoizrasle kose, verovatno ne unosite dovoljno proteina. Zbog toga kosa postaje slaba i postaje manje otporna na toplotu i hemikalije.
PROREĐENA KOSA NA SLEPOOČNICAMA I NA ČELU
Do ovoga može doći ako često nosite konjski rep i jako zategnete kosu, ili perike za koje se koristi lepak, pa čak i ako često nosite turban, ali nepravilno.
OPADANJE KOSE
Do opadanja kose ne dolazi samo među starijim muškarcima, i može nastati usled nedostatka izvesnih hranljivih materija. Žene koje imaju policistične jajnike takođe se mogu susresti sa ovim problemom. Kod njih je primetan još jedan proces, a to je porast dlakavosti u predelu oko genitalija, na rukama, grudima i zadnjici.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP