Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ŽIVOT SA 15.000 MESEČNO

Kako se lečiti sa crkavicom

Autor: Nataša Lazović | 30.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kako je „Alo!“ juče pisao, kada starije osobe od svoje mukom zarađene pezijice od 25.000 dinara plate komunalije, ostaje im cirka 15.000 za hranu i lekove koji, prema procenama stručnjka koštaju oko 6.000 mesečno. Evo nekoliko saveta za lečenje koje ne košta mnogo...

Evo kako da se „zalečite“ ukoliko  niste u mogućnosti da izdvojite oko  6.000 dinara mesečno za lekove

Evo kako da se „zalečite“ ukoliko niste u mogućnosti da izdvojite oko 6.000 dinara mesečno za lekove | Foto: Profimedia

Srce
Veruje se da je glog jedan od najvrednijih i najdelotvornijih prirodnih lekova za srce. On jača i reguliše rad srca. Od davnina se upotrebljava kao prirodni lek za regulaciju krvnog pritiska. Ne samo da snižava povišeni krvni pritisak, nego i podiže nizak u slučajevima oslabljenog srčanog mišica. Dobar je u lečenju oštećenog i kod upale srčanog mišica, blagotvorno deluje u lečenju zakrečenja krvnih sudova i angine pektoris.


Matičnjak takođe štiti i jača srce, pročišćava krv. Peršun jača muskulaturu srca. Bogat je vitaminom C, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i arteroskleroze. Ječam snižava nivo holesterola u krvi, pa samim tim preventivno deluje kod kardiovaskularnih oboljenja i redukuje nivo lošeg holesterola. Jabuka sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i podiže nizak krvni pritisak, a dobro poznati beli luk je efikasan i moćan prirodni lek za snižavanje visokog krvnog pritiska.

Dijabetes
Maslačak je koristan prirodni lek za bolesti jetre i žuči, a važi i za prirodno sredstvo za regulaciju nivoa šećera u krvi. Za lečenje dijabetesa potrebno je, dok maslačak cveta, svakoga dana pojesti po 10 svežih stabljika maslačka. Pri tom biljku treba prethodno oprati zajedno sa cvetom i tek potom odstraniti cvetove. Zatim stabljiku dobro i polako sažvakati, pa progutati. Potvrđeno je da začin cimet dosta povećava aktivnost insulina, tako da jedna kašika cimeta u toku dana može bitno smanjiti nivo šećera u krvi. Osim toga, ova biljka snižava i nivo lošeg holesterola i triglicerida u krvi. Kukuruz, ovas ili zob čiste krv, krvne sudove i pomažu u lečenju šećerne bolesti. Peršun se od davnina upotrebljava za lečenje i ublažavanje dijabetesa; sveže listove peršuna treba iseckati, koren ove biljke sitno narendati, pa sve pomešati sa jednom šoljom kiselog mleka ili jogurta. Pije se svako veče pre odlaska na spavanje.

Alchajmer
Ruzmarin se često koristi kao sredstvo za bolju cirkulaciju krvi i poboljšanje pamćenja. On leči malokrvnost, popravlja apetit, blagotvorno deluje na rad želuca, krepi iscrpljen organizam, popravlja raspoloženje, smiruje nervozu, napetost, otklanja anksioznosti. Možete uzeti jednu šaku listova ruzmarina i dodati u litar kvalitetnog vina (najbolje je domaće crno vino). Mešavinu čuvajte u staklenoj flaši sedam dana i svakoga dana 2-3 puta dobro promućkajte. Osmi dan procedite i pijte svakodnevno po jednu rakijsku čašicu, ujutru pre doručka i jednu posle podne, pre ručka.

Artritis
Sok od sirovog krompira se smatra jednim od najuspješnijih prirodnih tretmana za reumatska i artritična stanja. Uzmite sirov krompir srednje veličine, sa ljuskom, isecite na tanke kriške i stavite ga u veću čašu ili staklenu teglu. Prelijte ga sa 2,5 dl hladne vode i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru krompir bacite, a sok popijte pre doručka, na prazan želudac. Da bi se osetio efekat, proces ponavljati duže vreme. Đumbir je vredan prirodni lek za artritis, jer deluje kao antireumatik. On uspešno sprečava nastanak upalnih procesa. Preporučena dnevna doza svežeg đumbira je oko 5 grama ili gram đumbira u sušenom obliku, tri puta dnevno.

Recept za dugovečnost


Recept za ovaj tibetanski lek pronađen je u starom tibetanskom manastiru, ispisan na glinenim pločicama. Veruje se da je zapisan pre više od 2.000 godina, a koristi se protiv triglicerida, holesterola i krečnih naslaga na krvnim sudovima, kao i za dugovečnost. Trista grama belog luka i kilogram limuna sa korom sitno samleti. Staviti da proključa 1,5 l vode, a onda smanjiti vatru i dodati samleveni beli luk i limun, pa poklopiti sud. Isključivo na laganoj vatri ovu smesu prokuvati 14-15 minuta (nikako duže od toga). Zatim skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Lek treba sipati i čuvati u poklopljenoj staklenoj posudi (tegli). Uzimati na prazan stomak svakoga jutra i to 0,5 dl, tokom 25 dana. Posle toga obavezno napraviti pauzu od 10 dana, a onda ponoviti postupak.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP