Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PROLAZNA FAZA ILI TRAJNO STANJE

Kako sprečiti mucanje

Autor: Nataša Lazović | 27.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Statistike govore da muca oko pet odsto dece, kao i jedan odsto odraslih. Kada se javi između druge i pete godine, ne treba mu pridavati veliki značaj, osim ako ne traje duže od godinu dana. Ako primetite da vaš mališan zastajkuje dok govori, pomozite mu da to bude prolaznog karaktera.

Mucanje  nije trajno ako se pojavi  između druge  i pete godine  deteta

Mucanje nije trajno ako se pojavi između druge i pete godine deteta | Foto: Shutterstock

Jezik brži od pameti
Mucanje predstavlja govorni poremećaj koji se odražava na tečnost u govoru. Javlja se češće kod dečaka nego kod devojčica i obično počinje u predškolskom uzrastu, kada dete počinje da usvaja jezik i gramatička pravila, upotrebljava proširene i složene rečenice iako ih nije dovoljno savladalo, kao ni značenje mnogih reči. Stoga mnoga deca u ovom periodu ispoljavaju normalnu ili fiziološku disfluentnost u govoru (zamuckivanje, ponavljanje delova reči i sintagmi i slično). Ova faza može spontano da prođe i da dete uspostavi normalan ritam i tempo govora ili može da prethodi pravom mucanju, a roditelji tu mogu mnogo da pomognu.


Saveti za roditelje


- Dozvolite detetu da završi misao bez prekidanja
- Održavajte prirodan kontakt očima dok dete priča
- Postarajte se da dete ima dovoljno odmora, jer zamor pospešuje mucanje
- Postavljajte manje pitanja i dajte mu dovoljno vremena da odgovori

Da se ne zapati
- U opšte mere prevencije spadaju uslovi za normalan psihofizički razvoj deteta kao što su: bogatija ishrana sa dodatkom vitamina, fizičke vežbe, plivanje, vežbe disanja i opuštanja, šetnje, harmonična, mirna i staložena atmosfera, bez porodičnih sukoba, vređanja ili suvišne popustljivosti - kaže za „Alo!“ logoped Svetlana Bebić.

Pesme za decu
Međutim, deca koja već imaju pogodno tlo za pojavu mucanja (slabašna, preosetljiva, nasledno opterećena) zahtevaju intenzivniju prevenciju.
- Preosetljivo dete se ne sme previše uzbuđivati veoma aktivnim igrama (posebno u večernjim satima), gledanjem televizije i video-filmova. Do treće godine, gledanje TV-a treba svesti samo na jedan sat dnevno, i to da budu odabrani crtaći sa jasnim razumljivim slikama, sadržajem koji se odvija normalnom brzinom, lepim govornim uzorom, emisije o životinjama i deci – napominje logoped i dodaje da je bolje u zamenu ponuditi deci slušanje radio-emisija, predstava i audio-bajki ili pesama za decu u kojima je govor glumaca i pevača jasan, izražajan i ritmičan.

- Reklamni spotovi su štetni jer daju mnogo govornih i vizuelnih informacija u vrlo kratkom vremenu. Takođe, u današnje vreme i kompjuterske igrice agresivnijeg sadržaja i dugo sedenje pred ekranom ne smeju biti zamena za porodičnu konverzaciju i igrovne aktivnosti sa decom – objašnjava Svetlana.

Bez iznenađenja
Preosetljivu decu treba čuvati od neočekivanih zbivanja koja ne odgovaraju uobičajenoj dnevnoj rutini (putovanja, slavlja, posete zabavnim parkovima i slično), već ih za to treba unapred pripremiti.

- Posebno treba voditi računa o vlastitom načinu govora, koji dete sluša. On mora biti tečan, jasan, gramatički ispravan, sastavljen od sadržajnih proširenih, ali jednostavnih i dobro oblikovanih rečenica, a ne samo od kratkih naredbi – objašnjava Svetlana.

Ne treba terati dete da ponavlja reči ili cele rečenice koje su za njega preteške. Kad govori ubrzano i zapinje, nežno mu se pomaže da govori mirnije i sporije, a ako zapinje, ne tražiti od njega da to ponovi, već se blago skreće pažnja na neku drugu temu. Ne sme mu se fiksirati pažnja na neispravnosti, već mu se objašnjava da je sposobno da govori pravilno i lepo, savetuje logoped i dodaje da treba učiti dete da razvija slušanje kroz čitanje priča, bajki i stihova, uz podsticanje da i samo priča o njima.

Kada se javiti logopedu

Ako se kod deteta koje muca jave sledeći pokazatelji, potrebno je da se javite logopedu:
- Ako ste zabrinuti i/ili nesrećni zbog detetovog govora
- Ako neko od bližih članova porodice ima problema sa mucanjem
- Ako se ponavljanje glasova i/ili slogova događa sve češće
- Ako dete pokazuje znakove frustracije ili je jako uznemireno zbog svog govora
- Ako je na detetovom licu ili vratnoj muskulaturi prisutna povećana napetost i napor prilikom govora
- Ako dete izbegava da govori

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP