Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

VIŠE POLJUBACA, MANJE SVAĐA

Kako voleti neprestano!

Autor: Nataša Lazović | 28.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kada se dve osobe zavole, obično teže da ta ljubav traje večno. Baš kao u bajkama koje se završavaju: „I voleli su se srećno do kraja života…“ No, ovaj zahtev nije jednostavan, jer su sukobi neminovni…

Više poljubaca, manje svađa

Više poljubaca, manje svađa | Foto: Shutterstock

- Treba imati na umu da ljubav čine mnoga osećanja i da, kada nekoga volimo, ne osećamo sve vreme ljubav. Nekada se i naljutimo na njega ili ne osećamo potrebu da budemo zajedno, više nam prija samoća – kaže Danijela Stojanović, klinički psiholog i psihoterapeut.


Strah od konflikta
Želje čije ispunjenje isključuje ispunjenje želje neke druge osobe potrebno je razrešiti. Međutim, može se desiti da ponekad imamo strah da uđemo u konflikt sa partnerom.

- Ovo je uglavnom povezano sa nekom emocionalnom povredom iz detinjstva posle koje smo odlučili da nećemo ulaziti u konflikte sa onima koje volimo jer smo zaključili da konflikt može dovesti do odbacivanja ili fizičkog nasilja. Moguće je i da smo zaključili da se ljubav i konflikt međusobno isključuju. Ovo nije tačno. Osećanja ljutnje i besa su često adekvatna i onda ih je, uglavnom, dobro izraziti – napominje naša sagovornica.

Neutralni teren
Postoje dobri načini za izražavanje ovih osećanja koji nisu destruktivni. Kada stvari dođu do usijanja treba da ih prebacimo na “neutralni teren” i da o njima razgovaramo “hladne glave”.

- Možemo izdvojiti vreme, kada nismo uznemireni, uplašeni, ljuti i sa partnerom razmotriti zbog čega se, zapravo, sukobljavamo. Tako ćemo moći da izbegnemo delovanje iz pozicije ugroženosti ili ljutitosti. A kada izdvojimo to vreme, jako je dobro da kažemo partneru šta je to što nam smeta i kako se osećamo u vezi sa time, kao i šta bi nam više odgovaralo. I, što je podjednako važno, ako ne i važnije, da saslušamo šta on nama ima da kaže – savetuje psihoterapeut.

Najbolje od života
Najbolje što možemo da uradimo za svoj partnerski odnos je da prestanemo da nastojimo da promenimo svog partnera, ako nam smeta nešto u vezi sa njim.

- Naravno, to ne znači da ne treba da mu skrenemo pažnju, ako nam ne odgovara njegovo ponašanje. Ponašanje se može promeniti. Možemo da mu predložimo neko drugo, koje nam više odgovara, a na njemu je da to prihvati ili ne. Na nama je da vidimo koje ponašanje želimo da tolerišemo, a koje ne – objašnjava Danijela.

Sve teče

Tokom života se svi mi menjamo kao ličnosti, a samim tim i naš partnerski odnos. Ovo zahteva redefinisanje veze. Ako su nam nekada prioriteti bili porodica i odgajanje dece, a onda, kada smo ovaj „posao“ obavili, uviđamo da želimo da se posvetimo putovanjima ili poslu ili bilo čemu drugom, dobro je da otvoreno razgovaramo sa partnerom o tome. Strah da ćemo ga povrediti nije opravdan. Mi nismo odgovorni za to kako se on oseća. A ako iskreno kažemo kako se osećamo i šta želimo, dajemo šansu svojoj vezi da se prilagodi promenama koje su nastale kod nas i partnera, napominje naša sagovornica.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP