Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

DEGENERATIVNE PROMENE

Kako vratiti godine

Autor: Ekipa Alo! | 19.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

U redu je da vas, kako vam krštenica žuti, sve više bole leđa i zglobovi, ali da li ste sigurni šta je normalno, a šta nije za vaše godine. Proverite da li treba da obiđete izabranog lekara i šta sve možete da učinite po tom pitanju…

Bol u  zglobovima koji vas budi noću nije  normalan, javite se  lekaru

Bol u zglobovima koji vas budi noću nije normalan, javite se lekaru | Foto: Shutterstock

U dobu od 30 do 50
Šta je normalno: Povremeni bol u vratu i leđima, ukočenost u leđima nakon vožnje koja traje duže od dva sata, mala bol u nogama nakon hoda od 30 minuta do jednog sata, potreba za kretanjem nakon sat vremena sedenja na tvrdoj stolici.


Šta nije normalno: Jak bol u jednom ili više zglobova nakon nošenja kesa iz kupovine, poteškoće pri izlasku iz niskog automobila ili s neke niže stolice.
Neki od tih znakova pokazuju da zglobovi i leđa pate zbog nekih degenerativnih promena, a razlozi mogu biti loše držanje, sedelački način života ili povrede. Gojaznost povećava šanse od osteoartritisa i do 15 puta, pokazuju istraživanja.

Kako vratiti godine: Pripazite na držanje prilikom sedenja za kompjuterom. Pripazite na cipele, jer udobne cipele smanjuju opterećenje na zglobove. Preterano ponavljajući pokreti, kao što je dugo trčanje može dovesti do povreda. Zaštitite kolena tako što ćete ojačati prednje mišiće butina.

U dobu od 50 do 70
Šta je normalno: Osećaj bola dok menjate posteljinu, neprijatnost u vratu kada proveravate mrtvi ugao u automobilu, bol u leđima nakon dugog sedenja, ukočenost ili bol u nogama i leđima prilikom hodanja između 30 minuta i sat vremena.

Šta nije normalno: Bol u zglobovima koji vas budi noću, nemogućnost okretanja vrata kako biste proverili mrtvi ugao u automobilu, izbegavanje niskih stolica i sofe zbog bolova u kolenima, kukovima ili leđima. Intenzivan bol u zglobovima i leđima nakon hodanja. Naime, oko 50. godine mišići, tetive i ligamenti više nisu toliko jaki.

Kako vratiti godine: Istezanje će pomoći da olakšate svakodnevne pokrete, kao što su hodanje i nošenje kesa u kupovini. Možda bi bilo dobro da upišete početni kurs joge ili tai-čija. Osim toga, neka istraživanja potvrđuju da omega 3 masne kiseline imaju protivupalno dejstvo i pomažu da se olakša bol u zglobovima.

Ako imate iznad 70
Šta je normalno: Koleno vas boli dok idete niz stepenice, morate da se odmorite nakon 20 minuta hodanja, preferirate naslone na stolicama.
Šta nije normalno: Pomanjkanje daha dok hodate i nosite lagane torbe na kratkoj udaljenosti. Ne možete da ustanete bez pomoći sa stolice. Pomanjkanje daha na kratke relacije može biti znak kardiovaskularnih problema.

Kako vratiti godine: Praktikujte vežbe za jačanje nogu kako biste mogli samostalno da ustajete i vodite život nezavisno od ičije pomoći. Sa starenjem, apetit se smanjuje i telo mnogo lakše dehidrira. Pijte dosta tečnosti i jedite hranu bogatu nutrijentima.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP