Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NIJE LAKO, AL‘ MOŽE SVAKO

Kako živeti bez dima!

Autor: Ekipa Alo! | 25.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Svi pušači koji su makar jednom poikušali da se oslobode svoje navike znaju koliko je to teško. Ipak, svaki trud se isplati. Za uzvrat, život im postaje čistiji, mirišljaviji, zdraviji, jeftiniji i bez robovanja obližnjoj trafici. Čak i ako ste mnogo puta bezuspešno pokušavali da ostavite cigarete, ne odustajte sve dok ne uspete…

Bez obzira  na to  koliko ste  puta poklekli,  ne odustajte!

Bez obzira na to koliko ste puta poklekli, ne odustajte! | Foto: Shutterstock

Danas je mnogo teže ostaviti cigarete bez stručne pomoći nego što je to bilo ranije, što ide na dušu duvanskoj industriji, koja se trudi da tako i ostane. Neophodno je da pušač sam donese odluku da želi da prestane (ako to činite zbog mame, babe, tetke, žene… Od toga nema ništa) i da bude motivisan da to i uradi. Pored stručnih saveta, na tržištu je lako naći pregršt lekova koji takođe mogu da pomognu.


Dakle, ako ste sami doneli odluku da je vreme da se oprostite od cigareta i znate zašto to radite, evo nekoliko saveta kako da vam period odvajanja prođe što bezbolnije…
Izaberite dan D
Određivanje datuma kada ćete prestati sa pušenjem bi trebalo da je vaš prvi korak koji će plan učiniti konkretnijim. Prilikom izbora dana vodite računa o tome da taj datum ne bude mnogo daleko kako za to vreme ne biste izgubili motivaciju.

Potrudite se da vaš partner, prijatelji i kolege sa posla budu obavešteni o vašim namerama jer to može da obezbedi dodatnu motivaciju, a oni koji su obzirniji će se svakako potruditi i da vas ne dovedu u iskušenje. Zdrave navike

Konzumiranje cigareta i zdrav život ne idu zajedno. Mnogi ljudi su shvatili da su nakon što su se posvetili svom zdravlju i fizičkoj kondiciji postali i manje zainteresovani za duvan. Nešto sasvim jednostavno poput odlaska u dugu šetnju svakog dana ili više povrća i voća su korak u pravom smeru.

Ako vam je dosadno tokom šetnje, ili vam je potrebno društvo, potrudite se da šetate interesantnim krajem ili među zelenilom kako biste se opustili i usmerili svoje misli na nešto pozitivno.

Daleko od iskušenja

Za mnoge izlazak u grad ili samo odlazak na piće sa prijateljima predstavlja situaciju kada će posegnuti za cigaretom. Opasnost od odstupanja od namere da prestanete sa pušenjem je veća ukoliko ste u situaciji da pijete alkohol. Ono što vam predlažemo jeste da se držite podalje od velikih socijlnih zbivanja, u prvoj fazi odvikavanja. Tačnije, dok se ne osetite dovoljno jakim da kažete „ne“ cigareti, iako ste prethodno popili nekoliko pića.

Stručna pomoć

Ako sve ostalo propadne ili mislite da ćete pokleknuti, posavetujte se sa lekarima ili nekom stručnom ustanovom specijalizovanom za odvikavanje od pušenja. Oni će vam ukazati na tretmane i sredstva kojima ćete moći da kompenzujete nikotin. Ova sredstva ćete koristiti sve dok ne osetite da ste spremni da vodite život bez duvanskog dima.

Od čokolade do uree


Cigarete, osim duvana, sadrže i konzervans, ovlaživač, lepljive supstance, aromu i druge aditive koji pomažu boljoj prodaji. Tako je jedan američki proizvođač obelodanio spisak od čak 599 supstanci, među kojima su poznate i neškodljive materije kao što je čokolada i kofein, ali i one druge, kao što je levulinska kiselina (koja podstiče upijanje nikotina). Tu je i izobutil-acetat (organski rastvarač), kao i urea (sastojak koji postoji u mokraći i krvi, a najviše se koristi za veštačka đubriva). Među više od 4.000 hemijskih jedinjenja koja nastaju sagorevanjem cigarete postoji čak i jedan opasni radioaktivni element (polonijum 210), verovatno trag iz đubriva koje se koristi u gajenju biljke duvana.

Poslednji komentari
  • veki Vreme: 11.05.2015 05:51h

    ja sam u dimu pronasla srecu. kad zapalim i povucem dim letim od srece. da sam znala da je pusenje ovako lepo odavno bih propusilla. sad pusim ko luda i uzivam.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP