Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

DOKAZ

Kanabis uništava ćelije raka, evo i kako! (VIDEO)

Autor: Webtribune.rs | 30.04.2015 - 22:15:00h | Komentara: 1

Poslednjih meseci u Srbiji su učestale o rasprave terapeutskom dejstvu kanabisa i njegovoj sposobnosti da izleči rak. Konačno, pojavio se i snimak na kojem se vidi kako THC ubija ćelije raka, ne dirajući pritom zdrave ćelije.

Pol Armentano, analitičar Nacionalne organizacije za reformisanje zakona o marihuani (NORML), navodi da kanabinoidi daju nadu svima onima koji boluju od raka. Prvi navodi o tome su se pojavili 1974. godine, ali tek sada su mediji počeli da se interesuju za ovu temu.

U članku Washington Post-a iz 1974. godine piše:

„THC je usporio rast ćelija raka pluća, raka dojke i virusne leukemije kod laboratorijskih miševa, produživši njihove živote za 36 odsto“.

U vreme kada je taj članak objavljen, naslovi su bili puni skandala sa Niksonom i aferom Votergejt, pa je ta vest ostala u zapećku. Žurnal Nacionalnog instituta za rak je 1975. godine objavio sličan članak, ali ni on nije dospeo u žižu javnosti. Za vreme tog istraživanja su identifikovane tri primarne komponente kanabisa, Delta 9 THC, Delta 8 THC i kanabinol (CBN). Sve ove komponente dokazano sprečavaju rast specifičnih tumora u plućima.

„Ispitivanje na životinjama koje su deset dana zaredom tretirane sa delta-9-THC je pokazalo da je već prvi dan nakon ubacivanja tumora rast tumora usporen. Slično je bilo i kod miševa koji su 20 dana zaredom tretirani sa delta-8-THC i CBN“.


Vlasti već godinama stoje iza tvrdnje da kanabis nema medicinsku vrednost. Kanabis trenutno spada u kontrolisane supstance prvog reda, zajedno sa LSD-om, heroinom i ekstazijem. Smatra se da ove droge izazivaju zavisnost i da nemaju nikakav medicinski efekat. Međutim, interesantno je da vlada SAD ima patent za medicinsku primenu ove biljke.

Poslednji komentari
  • THC Vreme: 01.05.2015 12:39h

    Ako legalizuju Kanabis u medicinske svrhe, farmaceutska mafija ostaje bez profita...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP