Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NEVOLJE SA VAGINALNIM INFEKCIJAMA

Kandida voli leto

Autor: Ekipa Alo! | 21.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Vaginalna gljivična infekcija je uporan zdravstveni problem kome veoma pogoduje topla i vlažna klima, ali značajnu ulogu ima i stres, antibiotska terapija, trudnoća, menopauza ili kontraceptivne pilule. Najčešći uzročnik infekcije je kandida, tip gljivice koji uzrokuje infekcije kože, noktiju i vagine, upalu u urinarnom traktu, ali i probleme s probavom, kao i umor.

Dve do tri  infekcije  godišnje nisu  razlog za brigu

Dve do tri infekcije godišnje nisu razlog za brigu | Foto: Shutterstock

Simptomi vaginalne gljvične infekcije su svrab, peckanje, gust i obilan beli sekter, crvena sluzkoža i oticanje. Ova infekcija pogađa više od 75 odsto žena tokom života.


Najbolji prirodni lekovi
Dve do tri infekcije gljivicama godišnje nisu razlog za brigu, ali ako se javljaju češće, tada prirodni lekovi nisu dovoljni i potrebno je da se javite lekaru, koji će utvrditi razlog slabog imuniteta.

- Beli luk je efikasan u tretmanu vaginalnih gljivičnih infekcija. Može da se koristi u ishrani, postoje i kapi i kapsule belog luka, ali su one slabije, jer lekovite materije se oslobađaju kad se preseče čen belog luka.

- Jogurt i razni probiotici su prijatelji dobrih bakterija, a samim tim neprijatelji gljivica. Pri pojavi gljivica pijte oko pola litre jogurta na dan. On može da umanji svrab i crvenilo ako ga nanesete direktno na zahvaćenu sluzokožu. Ostavite desetak minuta i potom isperite vodom.

- Soda bikarbona pospešiće alkalno stanje organizma, u kojem se gljivice teže razmnožavaju. Možete pripremiti rastvor od dve litre pokuvane vode s dve kašike sode bikarborne i svakodnevno se ispirati mesec dana, osim za vreme menstruacije.

- Čisto prirodno kantarionovo ulje vrlo je uspešno u dugoročnom lečenju gljivica. Stavite malu količinu ulja na tanjirić i blago nakvasite tanki tampon. Menjajte tampon i ponavljajte tretman sve dok simptomi ne nestanu. Jednostavnije rešenje su biljne vaginalete (kantariona i čajevca), koje se kupuju u apotekama.

- Ukoliko je došlo do pada imuniteta, (češće infekcije, prehlade) korisno je ojačati odbrambene snage organizma: redovno spavanje, raznovrsna ishrana, što manje stresa, nekim imunostimulatorima (ehinacea, cink, propolis).

- Potrebno je smanjiti unos šećera, belog brašna, testa, slatkiša, gaziranih pića, proizvoda koji sadrže kvaščeve gljivice, pivski kvasac, vitamine B kompleksa. Šećeri su glavna hrana za razvoj gljivica, pa ako se izostave, gljivice nemaju hrane da se razvijaju.

Šta im pogoduje?


- Uzimanje antibiotika koji narušavaju ravnotežu između dobrih i loših bakterija i pH sluzokože
- Ishrana bogata ugljenim hidratima kojima se gljivice hrane
- Pijenje većih količina alkohola, koji se u procesu probave pretvara u šećer i hrani gljivice
- Stresan život i nedovoljno sna
- Nošenje mokrog kupaćeg kostima, jer se gljivice u vlažnoj sredini brže razmnožavaju
- Neuredna ishrana
- Uzimanje previše kisele hrane (poput ukiseljenog povrća ili sirćeta)
- Nošenje preuske odeće (pantalona, tangi u kojima telo „ne diše“)
- Svakodnevno korišćenje dnevnih uložaka i korišćenje tampona
- Trudnoća
- Dijabetes
- Pranje gaćica na temperaturi nižoj od 60 stepeni Celzijusa

Test na kandidu
 

Pre nego odete na spavanje, napunite čašu čistom vodom i ostavite je kraj kreveta. Sledeće jutro, odmah nakon što se probudite, pljunite u vodu. Ne pokušavate da skupite u ustima velike količine pljuvačke, samo pljunite ono malo što imate u ustima nakon buđenja. Ostavite čašu na 15 minuta. Nađite izvor svetlosti i pogledajte u čašu. Ako je vaša pljuvačka na površini čaše, ili se rastvorila, sa vama je sve u redu. Normalno je ako su u vodi prisutni mehurići vazduha. Ako je voda postala mutna, ili se u vodi vide trake (končići), koje se spuštaju prema dole, ili ako se pljuvačka skupila dole, postoji velika šansa da imate previše kandide u organizmu. U ovom slučaju obratite se lekaru.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP