KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT
Kelj vraća optimizam
Dženifer Aniston je živela na kelju dok se pripremala za ulogu u filmu „Porodica Miler“, a Hajdi Klum ima običaj da ga gricka umesto jabuka! Saznajte zašto je ovo povrće toliko zdravo!
Ako niste ljubitelj ovog povrća, krajnje je vreme da mu date šansu | Foto: Shutterstock
Kelj je zeleno lisnato povrće koje su poznavale još stare kulture Grka i Rimljana. Lišće i stabljika ove biljke su jestivi i prilično ukusni. Iako se najčešće priprema u obliku variva, kelj je izvrstan u složencima, dinstan, punjen nadevom ili pržen. Zbog specifičnog ukusa, kelj je savršen dodatak mesnim jelima. Što se tiče nutritivnih vrednosti, kelj je svojevrsna superhrana i sadrži visoke količine vitamina K, A i C i kalcijum.
Izvor mladosti
Zbog čega je kelj tako zdrav? Pre svega sadrži fitonutrijente, molekule koji čine čudesne stvari. Jedan od njih pod imenom sulforofan ulazi u jetru i poboljšava prirodnu detoksikaciju. Drugi, pod imenom kampferol smatra se izvorom mladosti, jer utiče na gene koji su odgovorni za dugovečnost. Ako tome dodamo i karotenoide, koje su naučnici povezali s opštim osećajem optimizma i glukozinolat, koji se dobro bori s rakom, jasno je da je kelj odličan prirodni lek.
Samo 80 grama kuvanog kelja sadrži 56 odsto dnevne preporučene količine vitamina A i čak 70 posto dnevne preporučene količine vitamina C. Ova dva vitamina su izvrsni borci protiv upala.
Da bi ova nutricionistička slika bila gotovo savršena, dodajmo i da kelj sadrži mnogo vlakana i kalijuma. Dijetetska vlakna pomažu probavu, duže nas drže sitim i održavaju norman nivo holesterola.
Detoks šejk
Inače, kelj je jedan je od glavnih sastojka detoks tretmana, jer poseduje supstance koje regulišu količinu toksina u našem organizmu. Za šejk (koji je odličan za kožu) izmiksajte kelj, jednu bananu, jabuku, malo cimeta i kašičicu meda sa šoljom nemasnog jogurta.
Kelj u sosu
Ako niste oduševljeni ukusom ovog povrća isprobajte sledeći recept. Sos možete koristiti kao preliv i kod pripreme ostalih kupusnjača, prokelja, kupusa, brokolija, karfiola... Potrebno je: 500 g kelja, 8 šnita tanko sečene pančete, čen belog luka, pola kašičice kima u prahu, 2 kašike senfa, 2 kašike vinskog sirćeta, 5 kašika maslinovog ulja, 1,5 dcl pavlake za kuvanje, so, biber. Šnite slanine zapecite u rerni na 180 stepeni 10-ak minuta, ostavite da se ohlade, pa razmrvite rukama. Kelj očistite, presecite na osmine i skuvajte na pari, jer na taj način neće gubiti boju ni ukus! Sos: sitno seckani beli luk kratko propržite na maslinovom ulju, dodajte sirće, senf,pavlaku i začine (so, biber, kim). Dodajte mrvljenu pančetu, kratko sve promešajte i prelijte kelj.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs