Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Kelj vraća optimizam

Autor: | 06.04.2014 - 08:10:00h | Komentara: 0

Dženifer Aniston je živela na kelju dok se pripremala za ulogu u filmu „Porodica Miler“, a Hajdi Klum ima običaj da ga gricka umesto jabuka! Saznajte zašto je ovo povrće toliko zdravo!

Ako niste ljubitelj ovog povrća, krajnje je vreme da mu date šansu

Ako niste ljubitelj ovog povrća, krajnje je vreme da mu date šansu | Foto: Shutterstock

Kelj je zeleno lisnato povrće koje su poznavale još stare kulture Grka i Rimljana. Lišće i stabljika ove biljke su jestivi i prilično ukusni. Iako se najčešće priprema u obliku variva, kelj je izvrstan u složencima, dinstan, punjen nadevom ili pržen. Zbog specifičnog ukusa, kelj je savršen dodatak mesnim jelima. Što se tiče nutritivnih vrednosti, kelj je svojevrsna superhrana i sadrži visoke količine vitamina K, A i C i kalcijum.


Izvor mladosti
Zbog čega je kelj tako zdrav? Pre svega sadrži fitonutrijente, molekule koji čine čudesne stvari. Jedan od njih pod imenom sulforofan ulazi u jetru i poboljšava prirodnu detoksikaciju. Drugi, pod imenom kampferol smatra se izvorom mladosti, jer utiče na gene koji su odgovorni za dugovečnost. Ako tome dodamo i karotenoide, koje su naučnici povezali s opštim osećajem optimizma i glukozinolat, koji se dobro bori s rakom, jasno je da je kelj odličan prirodni lek.

Samo 80 grama kuvanog kelja sadrži 56 odsto dnevne preporučene količine vitamina A i čak 70 posto dnevne preporučene količine vitamina C. Ova dva vitamina su izvrsni borci protiv upala.

Da bi ova nutricionistička slika bila gotovo savršena, dodajmo i da kelj sadrži mnogo vlakana i kalijuma. Dijetetska vlakna pomažu probavu, duže nas drže sitim i održavaju norman nivo holesterola.

Detoks šejk
Inače, kelj je jedan je od glavnih sastojka detoks tretmana, jer poseduje supstance koje regulišu količinu toksina u našem organizmu. Za šejk (koji je odličan za kožu) izmiksajte kelj, jednu bananu, jabuku, malo cimeta i kašičicu meda sa šoljom nemasnog jogurta.

Kelj u sosu


Ako niste oduševljeni ukusom ovog povrća isprobajte sledeći recept. Sos možete koristiti kao preliv i kod pripreme ostalih kupusnjača, prokelja, kupusa, brokolija, karfiola... Potrebno je: 500 g kelja, 8 šnita tanko sečene pančete, čen belog luka, pola kašičice kima u prahu, 2 kašike senfa, 2 kašike vinskog sirćeta, 5 kašika maslinovog ulja, 1,5 dcl pavlake za kuvanje, so, biber. Šnite slanine zapecite u rerni na 180 stepeni 10-ak minuta, ostavite da se ohlade, pa razmrvite rukama. Kelj očistite, presecite na osmine i skuvajte na pari, jer na taj način neće gubiti boju ni ukus! Sos: sitno seckani beli luk kratko propržite na maslinovom ulju, dodajte sirće, senf,pavlaku i začine (so, biber, kim). Dodajte mrvljenu pančetu, kratko sve promešajte i prelijte kelj.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP