Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

SPREMITE SE ZA POLENSKI UDAR

Klima spas od ambrozije

Autor: Nataša Lazović | 21.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Sezona polenskih alergija uveliko je u toku, a tenutno cvetaju korovi i trava, posebno kiselice, bokvice i koprive, Ipak, zbog ubedljivo najvišeg stepena alergenog potencijala prva na listi ozloglašenih je ambrozija, čija je koncentracija, već u crvenoj zoni, s tim što se najveći udar očekuje krajem avgusta i početkom septembra. Dakle, vreme je za protiv-udar!

Koncentracija  ozloglašenog  korova je već  u crvenoj zoni, a glavni  udar nastupa  od 25. avgusta

Koncentracija ozloglašenog korova je već u crvenoj zoni, a glavni udar nastupa od 25. avgusta | Foto: Shutterstock

- Iako je koncentracija ambrozije već dva do tri puta veća od optimalne, trenutni vremenski uslovi (temperature preko 37 stepeni) doprinose blagom prolongiranju cvetanja, tako da se najveće prisustvo ove biljke očekuje od 25. avgusta do 5. septembra – kaže za Alo! Mirjana Mitrović Josipović, koordinator Agencije za zaštitu životne sredine.


Bez najave
Alergijska reakcija se prvenstveno javlja na gornjim disajnim putevima. Tipični simptomi su svrab, peckanje i suzenje očiju, udruženo sa kijanjem, obilnom sekrecijom iz nosa, praćeno otežanim disanjem, smanjenim čulom mirisa i iritirajućim svrabom nosa. U nekim situacijama, alergija može preći u asmatične napade…

- Alergija može da se ispolji bilo kad tokom života, a potrebni uslovi su genetska predispozicija i spoljašnji faktori, odnosno alergeni. Polenske alergije, u koje spada ona na ambroziju, najčešće se javljaju kod radno sposobnih ljudi, počevši od školskog uzrasta do neke 35. - 40. godine života. Naravno, alergiju možete dobiti bilo kada, bez obzira na uzrast - kaže za „Alo!“ alergolog Tereza Maksimović iz klinike „Bel medik“.

Mere zaštite
Kad je koncentracija polena u vazduhu velika, prva mera je izbegavanje alergena…
- U vreme visokih koncentracija treba izbegavati jutarnje šetnje, jer je prisustvo polena tada najveće, dok je situacija znatno prijatnija uveče, nakon 19 časova kada se javlja rosa. Naravno, letnji pljuskovi su pravi spas. Kosu perite nakon svakog boravka u prirodi, a posteljinu (jastučnice) menjajte što češće. Dobro je u ovom periodu otići na Zlatibor, gde nema ambrozije ili na more, gde su njene koncentracije manje. Još jedna od mera zaštite je boravak u klimatizovanim prostorijama bez obzira na spoljašnju temperaturu, jer filter znatno zaustavlja njena zrna – kaže Mirjana Mitrović.

Mirjana dodaje da trenutno nije uputno kositi ambroziju, jer se time samo širi njena invanzivnost, a osobe koje imaju izražene alergijske reakcije treba da budu pokrivene odgovarajućom terapijom.

Klopke za polen

U Srbiji se nivo polena prati od 2002. godine, a „klopke“ su instalirane u Beogradu (tri merna mesta), Novom Sadu, Subotici, Vrbasu, Požarevcu, Čačku, Kruševcu i Kragujevcu. Merenje vrši Agencija za zaštitu životne sredine, a podaci se objavljuju na njihovom sajtu „www.sepa.gov.rs“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP