Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

DAGLAS DOMAN: KAKO PODIĆI GENIJALCA

Klinci su čudo

Autor: Nataša Lazović | 25.02.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Jelena, supruga Novaka Đokovića, zaslužna je što je Srbiju posetio Daglasa Doman, jedan od najvećih američkih stručnjaka za razvoj inteligencije kod dece. On je gostovao u Beogradu i pred više od 600 roditelja iz Srbije i regiona predstavio važnost ranog učenja, i to od samog rođenja, jer od prvih koraka u radu sa najmlađima zavise i njihova kasnija dostignuća i uspesi u životu.

Pružite mu priliku da se što više kreće,  odmah počnite da ga  učite da čita, izbegavajte  prerađene namirnice

Pružite mu priliku da se što više kreće, odmah počnite da ga učite da čita, izbegavajte prerađene namirnice | Foto: Profimedia

Ljubav je ključ
- Roditelji najbolje poznaju svog mališana, a kada treba nečemu da ga nauče, pristupaju tom zadatku sa mnogo strpljenja, pažnje i ljubavi. Idu korak po korak, objašnjavaju sve na jednostavan način, lak za razumevanje. Svaku lekciju se trude da ispričaju koristeći zabavan pristup, žele da pronađu sistem i ritam koji odgovara detetu. U tome je upravo i poenta svakog uspešnog podučavanja - objašnjava Doman, naglašavajući da je prvih šest godina detetovog života presudno za učenje i razvoj mozga, te da ljudsko biće nikada kasnije u životu nema toliki kapacitet za razvoj i ekspanziju.

Jelena Đoković i Daglas Doman

Jelena Đoković i Daglas Doman


Ovaj vrsni stručnjak, koji je Beograd posetio zahvaljujući Fondaciji “Novak Đoković”, zamenik je načelnika instituta za ostvarivanje ljudskih potencijala iz SAD koji je 1955. godine osnovao Glen Doman, njegov otac. U to vreme smatralo se da mozak veoma male dece nije u stanju da primi i usvoji veliki broj novih informacija. Mnogi su verovali da je inteligencija genetski određena i da u suštini ne može da se promeni. Glen Doman i njegov tim osporili su ovakvu tezu. Smatrali su da mozak ima ogroman potencijal koji nije u potpunosti iskorišćen. Želeli su da deci pruže priliku da budu sve ono što žele i da ostvare sve svoje potencijale, intelektualne, fizičke i društvene.

Učenje je zanimljivo
- Ako mališan ne pokazuje intesovanje za učenje, na roditelju je da ga učini zanimljivim. Ne treba vršiti pritisak, jer pritisak stvara otpor. Takođe, roditelj treba da voli ono što podučava. Ako, recimo, majka obožava da skija, velika je verovatnoća da će tu ljubav preneti na svog mališana i sa lakoćom ga naučiti toj veštini - objašnja Domen.

Deset saveta

- Pružite mu priliku da se kreće što je više.
- Bebi dajte neograničen prostor, kao i čist, topao i bezbedan pod. Ne stavljajte ga u dubak jer to može da bude opasno. Ne držite ga u bilo čemu što ga sprečava da se kreće, kao što su ogradice za bebe ili kolica, osim kada ste u šetnji.
- Nastojte da svako učenje sa vašim detetom bude zabavno i uspešno. Uspeh podstiče motivaciju, koja vodi do novih uspeha.
- Dok učite sa svojim mališanom, pružite mu mnogo ljubavi i pažnje i uživajte u zajedničkom učenju.
- Obezbedite stimulativno inelektualno okruženje za svoje dete. Svaki dan mu čitajte knjige (najmanje 15 minuta dnevno) i razgovarajte sa njim na isti način kao što to činite sa odraslima. Izbegavajte “bebeći” govor.
- Odmah počnite da ga učite da čita. Što je dete mlađe, to će lakše savladati tu veštinu.
- Na rad mozga značajno utiču ishrana i kvalitet vazduha koji udišemo. Detetu nemojte da dajete nezdravu ili prerađenu hranu kao što su krekeri, kolači, slatkiši i brza hrana. Ne dajte mu da pije gazirana pića, sokove, energetska pića, kafu sa ili bez kofeina.
- Budite sa njim, da od vas nauči pravila lepog ponašanja.
- Budite dosledni, iskreni i pravedni prema njemu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP