Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MEDITERANSKA DIJETA

Klopa za mršavljenje!

Autor: N. Lazović | 06.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Hranite se kao stanovnik Mediterana - jedite mnogo povrća i voća, ograničite unos crvenog mesa ili ga izbacite iz ishrane, jedite ribu bar tri puta nedeljno.

Sveže voće  je najčešći izbor  za desert, ribu i  morske proizvode  pripremajte bar  tri puta  nedeljno

Sveže voće je najčešći izbor za desert, ribu i morske proizvode pripremajte bar tri puta nedeljno | Foto: Profimedia

Mediteranska dijeta je zdrav obrazac ishrane, pa ga preporučuju mnogi svetski poznati nutricionisti, kardiolozi, čak i Američko udruženje za srce.


Za početak pokušajte da u potpunosti izbacite iz ishrane masti i trans masti, koje se tradicionalno svakodnevno koriste u ishrani na našim prostorima. Umesto slatkiša i grickalica, jedite voće (zavisno od sezone) - pomorandže, jabuke, lubenice, dinje, grožđe, smokve... Koristite maslinovo ulje za pripremu, a izbegavajte sve vrste pržene hrane. Najbolja za zdravlje i mršavljenje je kuvana i pečena hrana.
Salatama dodajte maslinovo ulje umesto suncokretovog ili sojinog. Umesto belog hleba jedite integralni i ražani, i to u malim količinama, ne više od parčeta po obroku. Beli hleb je jedan od glavnih krivaca za gojenje.

Voće

Voće


Od mesa jedite riblje, belo živinsko i meso kunića, možete ponekad sebi priuštiti goveđe, jagnjeće i jareće meso. Ograničite unos masti iz mleka i mlečnih proizvoda (ili jedite manje količine ili koristite lajt mleko i mlečne proizvode sa manje od dva odsto mlečne masti).

Ako volite, popijte čašu vina posle večere, to će zaštititi vaše srce i krvne sudove. Ljudi koji žive u oblasti Mediterana i ljudi koji sprovode mediteransku dijetu imaju nižu stopu obolevanja od srčanih bolesti i raka.

Primer plana ishrane:

PRVI DAN

Doručak: parče integralnog hleba i parče nemasnog sira
Užina: pomorandža
Ručak: pečena pileća prsa, salata od paradajza i krastavca, sa crnim lukom i nemasnim sirom, prelivena maslinovim uljem
Užina: nekoliko oraha
Večera: pečena riba, pečeni krompir, parče integralnog hleba

DRUGI DAN

Doručak: grčki jogurt i med, parče integralnog hleba
Užina: sezonsko voće
Ručak: punjena paprika s pirinčem, (grčka) salata s paradajzom, krastavcem, crnim lukom i sirom, prelivena maslinovim uljem
Užina: sezonsko voće
Večera: pica sa sirom, pečurkama i svežim paradajzom

TREĆI DAN

Doručak: integralni hleb i sir
Užina: sezonsko voće
Ručak: testenina - špageti, makaroni i ostala testa, prelivena paradajz sosom i narendanim sirom
Užina: sezonsko voće
Večera: pečena riba i grašak

Za ostale dane možete sami napraviti program ishrane po vašem ukusu, birajući tradicionalne mediteranske namirnice, ali nemojte preterivati u količinama i ne jedite slatkiše i grickalice. Kad posle desetak dana stanete na vagu, bićete iznenađeni rezultatima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP