Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

JEZIVO

Koji se sve otrovi nalaze u cigaretama: Ako do sada niste ostavili cigarete, ovo će vam pomoći

Autor: N.Jovanović/tportal | 02.05.2014 - 13:24:00h | Komentara: 4

Poznato je da su cigarete loše za zdravlje, a pušenje je povezano s mnoštvom bolesti. Međutim, znate li što se stvarno nalazi u cigaretama? Od otrova za pacove do odstranjivača laka za nokte - popis sastojaka u cigaretama mogao bi vas navesti da zauvek prestanete da pušite.

Duvanski dim

Duvanski dim | Foto: Shutterstock

Internet stranica Smoke Free Forsyth, posvećena pomaganju ljudima okruga Forsajt iz Severne Karoline da prestanu sa konzumiranjem cigareta, navodi kako cigarete sadrže više od četiri hiljade hemikalija, a veliki broj sastojaka je identičan onima koji se nalaze u toksičnim deponijama.
Spomenuta stranica otkrila je najšokantnije sastojke u cigaretama, pa se tako između ostalih nalazi aceton odnosno odstranjivač laka za nokte, otrov za pacove, amonijak, sredstvo za čišćenje u domaćinstvima, kanalizacijski plin metan pa i plin koji se nalazi u upaljačima.

cigarete

Cigarete takođe sadrže arsen, koji se koristi u otrovima za pacove, butan koji se koristi za gorivo i ocat. Ugljenični monoksid koji je otrovni plin, boja i kadmij koji se koristi u baterijama takođe se nalaze u cigaretama. Osim toga, u cigaretama se nalazi i otrov cijanid i zabranjeni insekticid DDT.
Cigarete sadrže i formaldehid koji se koristi za očuvanje mrtvih životinja, zatim hidrazin odnosno raketno gorivo te kiselinu koja se inače može naći u vosku sveća. U cigaretama je i olovo, koje može biti otrovno u velikim količinama te polonijum, radioaktivni element koji izaziva karcinom.
"Jedan od problema s cigaretama je taj što imaju na stotine dodatnih sastojaka, ne samo ono što se prirodno nalazi u biljci duhana. Ono što dodatno komplicira situaciju je činjenica da kada se te kemikalije zapale, tada nastaje drugi oblik kemikalija koje mogu imati dodatne učinke na zdravlje", kaže doktor Luz Klaudio za Medikal Dejli.
Američka asocijacija za plućne bolesti poručuje kako se za najmanje 69 hemikalija koje se nalaze u cigaretama zna da uzrokuju karcinom i da su otrovne.
Organizacija navodi i kako je pušenje još uvek vodeći uzrok prerane smrti u SAD kao i da pasivno pušenje uzrokuje oko 50 hiljada smrtnih slučajeva svake godine.
 
Poslednji komentari
  • bbb Vreme: 02.05.2014 16:06h

    covece sta sve ima u njima...

  • gordana Vreme: 02.05.2014 18:40h

    auuuu,fuj šta mi pušimo

  • gordana Vreme: 02.05.2014 18:41h

    fujjjjjjjjjjjj,šta mi pušimo

  • nedjo Vreme: 02.05.2014 22:25h

    na sve ovo dodje mi da zapalim cigaretu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP