Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MALA NAPAST, VELIKA PRETNJA

Komarci mrze lavandu

Autor: Ekipa Alo! | 27.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Visoka temperatura nakon poplava dovešće do razmnožavanja velikog broja insekata, upozoravaju stručnjaci, što znači da će nas komarci doslovno izluđivati. No, to nije sve. Ove male krvopije prenose mnoštvo zaraznih bolesti poput malarije, groznice Zapadnog Nila, Ros River groznice, virusnog encefalitisa i mnogih drugih. Evo kako da im stanete na kraj…

Posadite lavandu ili  bosiljak, postavite  „uradi sam“ hvataljku  i namažite se eteričnim  uljem karanfilića

Posadite lavandu ili bosiljak, postavite „uradi sam“ hvataljku i namažite se eteričnim uljem karanfilića

Sačekuša
Za početak, možete da napavite zamku koja je vrlo popularna da društvenim mrežama. Za izradu su vam potrebni jedna prazna platična flaša od dva litra, komad crnog neprozirnog najlona (ili nekog drugog crnog materijala), 200 ml vode, 50 grama smeđeg šećera i gram svežeg kvasca. Na flaši isecite gornji deo u obliku levka, a donji deo flaše oblepite nečim crnim (crno privlači komarce). U vodi rastvorite smeđi šećer, sipajte u posudu, a po vrhu izmrvite kvasac. U bocu ubacite levak (vrhom nadole), ali tako da ne dodiruje tečnost. Oko klopke možete obmotati krpu. Komarce privlači miris fermentisanog kvasca, a kada jednom uđu u ovu klopku, nema im izlaska.


Prirodni rasterivači
Komarce možete oterati i potpuno prirodnim preparatom koji nije štetan po zdravlje. Potrebno vam je pola litra alkohola, 100 g karanfilića i 100 ml ulja, koje može biti bademovo, lavandino, pa čak i neutralno dečje ulje. Potopljene karanfiliće ostavite u alkoholu četiri dana, promešajte ujutru i uveče. Nakon četiri dana, dodajte ulje i dobro promućkajte. Nekoliko kapi stavite na ruke i noge, umasirajte u kožu i gledajte kako vas komarci zaobilaze u širokom luku.
Da biste se rešili ovih napasti, takođe vam mogu pomoći eterična ulja citronele, limunskog eukaliptusa, ruzmarina, ricinusa, cimeta, karanfilića, lavande. Stavite na kožu ili odeću nekoliko kapljica nekog od tih ulja na svaka dva sata.

U bašti
Možete postaviti još jednu liniju odbrane, tačnije, zasaditi na terasi ili u bašti. Osim proslavljene lavande, u borbi protiv komaraca dobro će vam poslužiti i ruzmarin. Naše bake su ga sadile da bi sa susednih biljaka rasterivale biljne vaši. Ni komarcima se ništa bolje ne dopada njegov miris. Citronela, geranium, matičnjak, ageratum, mačja trava i bosiljak su takođe biljke čiji miris komarci osvedočeno ne podnose.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP