Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

REŠITE SE BUBA I KRVOPIJA

Komarci u zamci

Autor: | 14.07.2014 - 08:02:00h | Komentara: 0

Tokom toplih letnih dana i noći, prozori i vrata se širom otvaraju, a kroz njih bez pardona ulaze insekti u potrazi za hranom i smeštajem. Ako spadate u one koji u odbrani od svega što leti, mili i gamiže pribegavaju hemijskim sredstvima tek kad ništa dugo ne upali, evo nekolkiko saveta kako da ih držite što dalje od kuće…

Birajte kreme umesto  spreja, SPF iznad 50  je mamac za kupce

Birajte kreme umesto spreja, SPF iznad 50 je mamac za kupce | Foto: Shutterstock

Čistite!
Važno je da ne ostavljate ostatke hrane, dobro zatvorite ambalažu od namirnica i uvek očistite radne površine. To se posebno odnosi na kuhinju. Ako imate kućnog ljubimca, činijice za hranu i vodu držite što čistije i pokupite ostatke hrane oko njih. Obavezno čistite pod, kao i najskrivenije uglove doma, a ono što je jako bitno, što češće bacajte smeće i čistite kantu. Ako imate dvorište, nikako ne odlažite smeće u dvorištu ili pred vratima stana.


Proverite slavine i odvod u domu. Voda je neophodna za sva živa bića, pa tako i za neželjene bube i komarce. Ako voda kaplje, negde curi ili se zadržava u obliku barica, postaće im omiljeno mesto za odmor.

Domaći lekovi
Ukoliko se dotični nametnici ipak pojave, isprobajte prirodnija sredstva za njihovo uništavanje. Sirće guši i tera mrave, kao i kineska kreda koja je takođe izvrsna za bubašvabe. Komarci ne podnose miris bosiljka, lavande, ruzmarina i karanfilića. Kao lek za sve insekte i sličnu gamad savetuje se držanje kombuhe, lekovite čajne pečurke. Tačnije, skuvajte malo čaja, pa u svaku prostoriju stavite malu posudicu i rešićete se letećih, gmizavih i hodajućih napasnika, pa čak i omraženih komaraca.

Pošto su komarci jedini insekti sa kojima imamo blizak susret prve vrste, napravite nekoliko pripodnih preperata za njihovo rasterivanje. Citronela je najbolje sredstvo u zaštiti od mnogih insekata, pa tako i komaraca. Eterično ulje citronele možete pomešati s baznim uljem i utrljati na kožu neposredno pre izlaska. Možete ga koristiti i u difuzerima ili mirisnim lampicama, a postoje i već gotovi mirisni štapići s citronelom koje možete koristiti na otvorenom. Citronelu možete uzgajati i kao kućnu biljku u teglama i držati je tamo gde ne želite komarce.

Ulje čajevca takođe efikasno odbija komarce, a uz to poboljšava stanje kože i olakšava mnoge kožne tegobe. Poznato je da odbija ne samo komarce nego i vaši, mrave i mnoge druge insekte. U bocu s raspršivačem od 200 ml ulijte 60 ml ulja čajevca i do kraja dopunite destilovanom vodom. Pre upotrebe protresite, poprskajte kožu i razmažite. Po potrebi ponovite. U borbi protiv komaraca takođe su korisna eterična ulja cimeta, ruzmarina, limunske trave, kedra i paprene metvice.

Repelent možete napraviti od bosiljka i votke. Šaku svežeg bosiljka prelijte s pola šoljice kipuće vode, pa nakon četiri sata procedite. Pomešajte s pola šoljice votke i ulijte u bocu s raspršivačem. Pre upotrebe protresite i nanesite po potrebi.

Poslednja mera
Ako vam i posle ovih mera u posetu dođu nezvani gosti, obratite se stručnjacima ili upotrebite mamce, lepak, gelove i ostala sredstva za oslobađanje od insekata. Ukoliko koristite sredstva u spreju, budite pažljivi i prskajte samo na ivice poda, okvire i pragove - nikako po vazduhu. Nakon raspršivanja napustite prostor najmanje na pola sata kako ne biste udisali otrovna sredstva.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP