Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO POBEDITI ALERGIJU

Kopriva protiv polena!

Autor: Nataša Lazović | 15.04.2013 - 07:42:00h | Komentara: 0

Polenske alergije su u velikom porastu, a razumevanje zašto nastaju je još uvek misterija. U međuvremenu su svima koji šmrču, kijaju i suze od februara do novembra na raspolaganju antihistaminici, kortikosteridi, ali i homeopatski lekovi i fitoterapija.

Klinička  istraživanja  pokazuju jednaku efikasnost homeopatskih i standardnih lekova protiv alergije

Klinička istraživanja pokazuju jednaku efikasnost homeopatskih i standardnih lekova protiv alergije | Foto: Shutterstock

Osamdeset miliona odraslih Evropljana (preko 20 odsto) pati od nekog tipa alergije, a statistike kažu da će do 2015. godine patiti svaki drugi Evropljanin. Alergijski rinitis, najčešće alergijsko oboljenje, obuhvata 15-30 odsto svetske populacije (više od 600 miliona ljudi), a procenat obolelih se povećava iz dana u dan. Povećana koncentracija polena traje od februara do novembara, a trenutno cveta vrlo alergena breza.


Sprečiti/lečiti
Zašto pojedine osobe polen registruju kao otrov, još uvek nije poznato, te klasičnog lečenja zapravo nema, dok je akcenat na prevenciji. To podrazumeva upotrebu antihistaminika nedelju dana pre prvih simptoma.
- Kada je u pitanju lečenje, klinička istraživanja pokazuju jednaku efikasnost homeopatskih i standardnih lekova, s tim što kod ovih prvih nema neželjenih efekata. Svojim pacijentima prepisujem i antihistaminike jer je njihovo dejstvo trenutno, dok je za homeopatske lekove potrebno vreme - kaže za “Alo!” prof. dr Branimir Nedeljković, načelnik Odeljenja za alergologiju i pulmologiju Univerzitetske dečje klinike.
Homeopatski lekovi su prirodnog porekla, mogu ih koristiti i deca i odrasli, a kupuju se bez recepta.

Iz prirode
Princip po kome deluje homeopatija “slično se leči sličnim” praktično znači da se supstanca koja izaziva probleme unosi u razblaženom obliku kako bi u toj borbi telo samo razvilo sistem odbrane. Biljka koja je prepoznata kao baza za homeopatske lekove protiv alergije je kopriva, koja je i sama alergen.
- Ova biljka je jedna od najčudesnijih u prirodi, a prošle godine je proglašena i biljkom godine. S obzirom na to da je u kućnoj radinosti nemoguće razblažiti do potrebne koncentracije, treba je osušiti u zamrzivaču, samleti, preliti medom tek da je prekrije i staviti u teglicu. Uzima se jedna supena kašika dnevno, a ovaj lek je idealan i za dijabetes tipa 2 - kaže naš sagovornik i dodaje da protiv simptoma alergije, od koje i sam pati, koristi zovu (njene crne plodove), koja je takođe najbolji narodni lek za grip.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP