Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

TU SE KRIJE ZDRAVLJE!

Koristite prirodne antibiotike iz vaše kuhinje!

Autor: prva.rs | 01.04.2014 - 20:39:00h | Komentara: 0

Svi znamo da su antibiotici uz napredak medicine dostigli to da su zapravo hemijskog spoja nekoliko prirodnih supstanci. Na kutijama i uputstvima stoji da se uvek treba posavetovati sa lekarom. Ali zašto, na primer, kada vas u sred noći probudi neki jak bol ne biste posegli za prirodnim antibiotikom, koji sigurno imate u vašoj kuhinji. Koristite prirodne antibiotike iz vaše kuhinje!

1. Žalfija

Žalfija  (Salvia officinalis)

Žalfija (Salvia officinalis) | Foto: Wikimedia Commons

 "Zašto da umre čovek kome u vrtu raste žalfija?", pitao se Hipokrat imajući na umu biljku koja se već hiljadama godina koristila kao antibiotik. Kadulja je posebno dobra za grlo, respiratorne infekcije, kao i infekcije u ustima. Takođe je korisna za želudačne infekcije i probleme u crevima. Žalfija pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u telu koji se javljaju na početku prehlade i gripa. Arapi su verovali da je kadulja ključ za dug život. Naučno je dokazano da ona ima umerena, ali opsežna antibakterijska i antivirusna svojstva, a danas se redovno koristi i prilikom proizvodnje nekoliko modernih lekova.

2. Med

Med

Med

 Med, u svojoj sirovoj formi, se koristio kao antibakterijsko sredstvo (antibiotik) mnogo pre nego što su razvijeni sintetički antibiotici, u kulturama širom sveta, za razne rane i bolesti. Danas je i naučno dokazano da ovaj slatki lek ima antibakterijska svojstva, da može delotvorno da izleči osip na koži, opekotine i ogrebotine, očisti zube i usta od bakterija, te zaustavi krvarenje desni, a delotvoran je u lečenju čireva i plikova. Prilikom tretiranja rana ili upala ovim prirodnim antibiotikom, vrlo je važno da odaberete pravi med. Tamniji med ima bolju antibakterijsku moć – i on mora biti u svojoj sirovoj formi, tačnije, ne sme biti pasterizovan.

3. Cimet

Cimet

Cimet

 U jednoj studiji koju je sprovela grupa hirurga, otkriveno je da cimet može ubiti većinu bakterija koje se nalaze u bolnicama, dok je u drugoj studiji otkriveno da cimet može ubiti i bakterije otporne na standardne antibiotike, a u trećoj, je otkriveno da je cimet smrtni neprijatelj opake bakterije Ešerihije koli.

4. Beli luk

Beli luk

Beli luk | Foto: Shutterstock

 U vreme faraona, kada je Egipat bio na vrhuncu svoje moći, beli luk se davao radnicima i robovima koji su gradili velike piramide, kako bi se povećala njihova izdržljivost, snaga i najvažnije – da bi se zaštitili od bolesti. Luk dokazano leči ili pomaže pri lečenju mnogih bolesti, a jedan od snažnih aktivnih sastojaka u njemu se zove Alicin – spoj koji pokazuje antibakterijska i anti-gljivična svojstva, a koji u samom luku igra ulogu odbrambenog mehanizma protiv napada štetočina. Naučnici su dokazali da Alicin uništava mnoge bakterije, među njima i neke od najopakijih, često otpornih na standardne antibiotike. Luk efikasno leči zubobolju (dovoljno je iseckati luk i staviti na bolan zub), kašalj, bol u grlu, kao i mnoge druge bolesti ili upale.

5. Karanfilić

Karanfilić (Syzygium aromaticum)

Karanfilić (Syzygium aromaticum) | Foto: Wikimedia Commons

 Čak i danas, stomatolozi koriste ulje karanfilića kao oralni antiseptik i za dezinfekciju korenskih kanala (jako poznati miris koji se može osetiti u skoro svakoj stomatološkoj ordinaciji). Eugenol, koji se nalazi u velikim količinama u karanfiliću, važi kao primarni antimikrobni spoj ove biljke koji su dokumentovali mnogi naučnici širom sveta. Ako želite da ublažite zubobolju, dovoljno je da nekoliko minuta žvačete karanfilić i bol može potpuno prestati u roku od dva sata. Ipak, karanfilić je najefikasniji kada se od njega napravi ulje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP