Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Kraljevske konzerve

Autor: | 25.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

U našem žargonu hrana iz konzerve ima prizvuk drugorazredne namirnice koju jede najsiromašniji deo stanovništva, što je, naravno, potpuno pogrešno. Takođe, mnogi ljudi smatraju da je konzervirana hrana manje vredna jer je u njoj „sve uništeno“, što je opet velika greška… Mada je elementarna nepogoda koja nas je zadesila izbacila bezbednost u prvi plan, nije na odmet i razbiti neke predrasude…

Kupovina

Kupovina | Foto: Shutterstock

Od svih metoda konzerviranja namirnica, kao što su soljenje, sušenje, hlađenje i dimljenje, stavljanje u konzervu uz odgovarajući termički tretman je daleko najsigurnija i najdugotrajnija metoda. Praksa je pokazala da su namirnice u konzervi upotrebljive i nakon više godina.


Kavijar iz konzerve
Osim što je najsigurnija, ni po načinu termičke obrade nije ništa lošija od kuvanja namirnica. Šunka iz konzerve je izvrstan proizvod koji se nalazi na najboljim trpezama, a birane paštete, kao što je recimo guščja, mažu se na mnogim svečanim stolovima. Kavijar je kraljevska hrana i po pravilu dolazi u konzervama. Pasulj i grašak su nezamenjivi jer su gotovi ili polugotovi, pa se praktično odmah mogu servirati, a crveni i šareni pasulj iz konzerve je svakako najpoznatija namirnica iz te kategorije. Zatim, dobro su poznati tunjevina i sardine, i na kraju, nema namirnice koja ne bi mogla da se zatvori u konzervu. Svakog leta čujemo ili čitamo o slučajevima trovanja s hranom, ali nikada o trovanju hranom iz sveže otvorene kozerve.

O nutritivnim vrednostima
Konzerviranje ili zatvaranje namirnica u konzervu ima za svrhu produžavanje trajnosti i lakše skladištenje, kao i transportovanje. Suprotno verovanju o velikom gubitku nutritivne vrednosti konzervirane hrane, može se reći da bitnog odstupanja nema, osim nešto smanjenog nivoa vitamina koji se mogu kompenzovati konzumiranjem voća. Neke vredne komponente čak se mogu i povećati. Tako se, recimo, kod konzerviranog paradajza količina likopena povećava.

Termički postupci
Da bi se sprečila kontaminacija namirnica koje ulaze u konzervu, postoji paleta termičkih postupaka; pasterizacija, odnosno zagrevanje na nižim temperaturama, i sterilizacija na višim temperaturama. Izvesne bakterije mogu preživeti pasterizaciju, pa je zato sterilizacija kuvanjem sigurnija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP