Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO PREPOZNATI PRIRODNU KOZMETIKU?

Krema koju možete da pojedete!

Autor: E. A. | 05.02.2015 - 23:37:00h | Komentara: 0

Ako volite prirodnu kozmetiku i nameravate da samo nju koristite, treba da obratite pažnju kada se sledeći put nađete u prodavnici. Mnogi preparati etiketirani sa “prirodno” u sebi sadrže tek ekstrakt neke biljke, ali i paraben i alkohol, što ih svakako diskredituje. Evo nekoliko praktičnih smernica…

Mnogi preparati etiketirani sa  „prirodno” u sebi sadrže tek  ekstrakt neke biljke, ali i paraben i  alkohol, što ih svakako dis

Mnogi preparati etiketirani sa „prirodno” u sebi sadrže tek ekstrakt neke biljke, ali i paraben i alkohol, što ih svakako diskredituje | Foto: Profimedia

Raj za kožu
Pri kupovini proizvoda za negu i pranje kože treba voditi računa da u sebi ne sadrže natrijum, sulfat, lauril i paraben, jer to znači da nisu 100 odsto prirodni. Kod izbora proizvoda za higijenu kože, dajte prednost prirodnim sapunima i ne kupujte gelove za tuširanje. Prirodni sapuni koji u sebi sadrže ši maslac, kakao i dodatke poput biljnih primesa (kamilica, lavanda, eterična ulja citrusa, koru pomorandže) pravi su raj za kožu.


Pri kupovini se uvek vodite time da ono što ne možete da pojedete, nije 100 odsto prirodno. Ukoliko su proizvodi jestivi, poput bademovog, maslinovog i ulja divlje ruže, potom grožđana mast, ši maslac i kakao maslac, znači da su takvi proizvodi i prirodni.

Ukoliko vam je bitno da proizvod nije testiran na životinjama, obratite pažnju da na njemu piše vegan! Proizvodi koji sadrže ovu oznaku ne sadrže u sebi supstance životinjskog porekla i nisu testirani na životinjama.

Kod kuće
Ako želite da koristite potpuno prirodne sastojke za negu kože, možete ih napraviti i sami. Kremu za negu kože možete, recimo, zameniti biljnim maslacem koji će koži pružiti najbolju negu. Biljna ulja, kao što su bademovo, maslinovo, kokosovo i ulje divlje ruže, mogu u potpunosti da zamene sve losione za negu kože.

Usne negujte grožđanom mašću ili ši maslacem, oni su idealni preparati za negu usana, a potpuno su prirodni. Kao prirodni parfem može vam poslužiti samo par kapi eteričnog ulja lavande, miris je predivan, a uz to i jeftin. Sok od krastavca je, recimo, prirodni tonik za čišćenje lica, dok su kolutovi krastavaca idealni za umirivanje podočnjaka.

Na crnoj listi

Uvek izbegavajte kozmetiku koja u sebi sadrži propil-paraben, metil-paraben, butil-paraben, formaldehid, natrijum-lauril-sulfat, fenoksietanol i metoksicinamate. Svi nabrojani sastojci se koriste za konzervisanje kozmetičkih proizvoda i mogu da budu štetni po zdravlje. Ukoliko ne možete da izgovorite sve sastojke koji se nalaze u nekom proizvodu, nemojte ga niti kupovati. Biljni proizvodi u sebi sadrže eterična ulja, biljne maslace i ekstrakte biljaka, takve biljne sastojke lako ćete prepoznati.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP