Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

OBJAVITE RAT HOLESTEROLU

Krv zdrava ko dren!

Autor: E. A. | 13.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Holesterol i trigliceridi su nam neophodni za zdrav život, ali kada je njihov nivo povišen, može da dođe do ozbiljnih bolesti, u najgorem slučaju do infarkta i moždanog udara. Zdrava ishrana, vežbe i redovna kontrola krvi najbolja su prevencija.

Sveže voće i povrće, riba, orašasti plodovi i soja najbolja su odbrana od viška masnoća u krvi

Sveže voće i povrće, riba, orašasti plodovi i soja najbolja su odbrana od viška masnoća u krvi | Foto: Shutterstock

Dobar, loš, zao
Holesterol i trigliceridi predstavljaju dva oblika lipida(masti). Postoje dve vrste holesterola LDL „loš“ i HDL „dobar“ holesterol. Kada je nivo LDL holesterola visok, on počinje da se lepi za površinu krvnih sudova, ubrzava aterosklerozu i smanjuje elastičnost arterija. Povišen holesterol nije samo posledica gojaznosti, stoga i vitke osobe treba da prate svoje zdravstveno stanje i idu na redovne preglede, posebno ako u porodici postoji istorija bolesti ili se nezdravo hrane.


Jabuke i heljda
S obirom na to da je uravnotežena ishrana alfa i omega povišenih masti, treba krenuti upravo od nje. Za brzu eliminaciju holesterola iz tela dobar je pektin, koji se nalazi u jabukama. Za to su dobre i cerealije kao što su ovas, ječam, proso ili heljda. Dodavanje jabuke cerealijama samo povećava efekat eliminacije.

Još jedan interesantan podatak je da mala količina polinezasićenih masti može da smanji holesterol u krvi za 5 do 10 odsto. Posebno je dobra linoleinska kiselina, koja se nalazi u hladno ceđenim uljima, ribi (ne ljuskarima), orasima, semenkama i puteru od kikirikija. Pomažu i namirnice bogate vitaminom B6 (piridoksinom). Pošto je to vitamin rastvorljiv u vodi i gubi se prilikom kuvanja, najbolje je uključiti u ishranu mnogo sirovog povrća i voća. Naročito je vitaminom B6 bogato zeleno lisnato povrće. Značajni su i proizvodi od soje – sojino mleko, kao i fermentisani proizvodi od soje bogati lecitinom kao što su tofu (sojin sir) i tempeh (sojino meso).

Prirodni lekovi


Visoke vrednosti holesterola i triglicerida povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, koje su glavni uzrok smrtnosti u savremenom društvu. „Normolip 5“ je prirodna pomoć za sniženje holesterola i triglicerida na bazi gama orizanola i crvenog pirinča, čije je delovanje pojačano prisustvom hroma koji povoljno utiče na metabolizam šećera i masti. Kapsule ne oštećuju jetru ni nakon višegodišnje upotrebe, a efekti, bezbednost i delotvornost su klinički testirani. Komforno doziranje jednom dnevno i mesečno pakovanje po pristupačnoj ceni, čine ovaj dijetetski proizvod logičnim izborom za sve osobe koje bi da izbegnu hemijske lekove i njihove neželjene efekte.
 

Simptomi i lečenje


Povišene vrednosti masti u telu jednostavno se otkrivaju laboratorijskim analizama. Međutim, mogu da se jave i određeni simptomi – bolovi u stomaku, promene na koži, očnim kapcima, rožnjači, krvnim sudovima i poremećaj cirkulacije. Lečenje počinje racionalnom ishranom, fizičkom aktivnošću, prestankom pušenja i kontrolom telesne težine. Prvi korak je dijeta, najčešće u trajanju od tri meseca, a ako to ne daje rezultate, uvode se lekovi kao što su statini i fibrati.
 

Recepti protiv triglicerida

Drenjine Jedan kilogram drenjina preliti sa jednim litrom rakije komovice, ostaviti da odstoji 40 dana, zatim procediti. Svakoga jutra na prazan stomak popiti po jednu malu čašicu od rakije.
Crni luk Svako veče pre spavanja u 1,5 dl vode potopiti jednu manju glavicu crnog luka koji treba prethodno zaseći kako bi mogao da u vodi ispusti sok, još je bolje prepoloviti ga na pola. Sutradan ujutru luk izvaditi i baciti, a vodu u kojoj je stajao popiti, takođe, na prazan stomak. Ovako postupati svakoga dana, a lečenje traje 40 dana.
Limun i jogurt Iscediti limun u čašu jogurta i popiti ujutro pre doručka. Treba piti 2 do 3 nedelje da bi se postigli rezultati.
Susam i jogurt Uveče u čašu jogurta (1,8dcl) nasuti punu kafenu kašičicu semena susama. Dobro promešati i odložiti u fridižer. Ujutro to popiti pre doručka. Ovo je neophodno konzumirati svakodnevno, jer čim prestanete za dan-dva holesterol će se vratiti.

Tibetanski recept


Trista grama belog luka i kilogram limuna sa korom sitno samleti, sipati u 1,5 litara vode u emajlirani lonac i staviti da provri. Čim izbije prvi ključ skinuti sa vatre. Ostaviti da se prohladi, sipati u staklene boce i čuvati u frižideru. Lek uzimati na prazan stomak svakoga jutra i to 0.5 dl, najmanje 25, a najduže 40 dana. Posle toga obavezno napraviti pauzu od 10 dana, a onda ponoviti postupak do poboljšanja zdravstvenog stanja.

Poslednji komentari
  • Leka Srbin Vreme: 14.12.2013 20:07h

    Niko ne spominje zeolit kao jedino naše prirodno sredstvo za izbacivanje svih otrova iz tela i regulisanja celokupnog zdravstvenog sistema u organizmu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP