Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ZDRAVLJE

Kurkuma, čudesan, ukusan i nadasve zdrav začin

Autor: Tportal | 15.04.2014 - 10:47:00h | Komentara: 0

Ako još niste koristili kurkumu, vreme je da je probate jer je ukusna i odlična za zdravlje

Kurkuma je poreklom iz Indije, žute je boje i pomalo ljutkastog ukusa, a osim što jela čini ukusnijim, ima odličan uticaj i na zdravlje.

kurkuma

Kurkuma

Autor "Knjige prirodne medicine", doktor Majkl Marej, ističe da bi mnogima moglo biti iznenađenje, ali kurkuma je jedan od najlekovitijih prirodnih začina. U posljednjih 20 godina napravljene su mnoge studije koje pokazuju da je glavni sastojak kurkume, kurkumin, izuzetno dobar za prevenciju mnogih bolesti ili lečenje nekih stanja. Hafington Post donosi najpoznatije činjenice koje vam mogu pomoći.
Antiupalno djelovanje
"Budući da je upala glavni faktor u razvoju većine hroničnih degenerativnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, alergije, dijabetesa tipa 2 ili Alchajmerove bolesti, kurkumin ima antiupalno dejstvo koje može biti dobra prevencija tih stanja", objašnjava dr. Marej. Brojne studije pokazale su da se kurkumin može uporediti s lekovima koje uzimamo protiv upala, kao na primer ibuprofena.

kurkuma

Kurkuma u korenu i u prahu

Bogata je antioksidansima
Kurkuma obiluje vitaminima C i E, a njihova moć je između ostalog i otapanje masnoća.
Smanjuje holesterol
Kurkuma je odlična u prevenciji "lošeg" holesterola LDL, koji oštećuje arterije i izaziva bolesti srca. Može ga sniziti i tako sprečiti nastanak naslaga a takođe sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.
Usporava starenje mozga
Kurkuma takođe usporava proces starenja. Do tog saznanja došli su naučnici nakon što su shvatili da stariji stanovnici ruralne Indije, koji jedu velike količine kurkume, imaju najnižu učestalost Alchajmerove bolesti u svetu, posebno u poređenju sa Amerikancima kod kojih je učestalost viša za 4,4 puta. Nakon toga istražili su da kurkuma može sprečiti i oštećenja mozga.
"Kurkumin je pokazao značajne učinke u sprečavanju nakupljanja spojeva povezanih s preranim starenjem. Na primer, beta-amiloid je spoj vezan uz starenje mozga i razvoj Alchajmerove bolesti. I zato je vrlo koristan jer može sprečiti nakupljanje tog spoja", objašnjava Marej i ističe kako su naučnici zaključili da je jedini problem to što kurkuma brzo prolazi telom, a ispostavilo se da se suplement apsorbuje 300 puta jače od samog začina. No to vas ne treba sprečiti da kurkumu koristite u kuvanim jelima i salatama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP