Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

POKAZALO ISTRAŽIVANJE

Lakša beba na porođaju, stidljiva osoba tokom života?

Autor: Tanjug | 14.11.2013 - 12:38:00h | Komentara: 0

Studija objavljena u časopisu "Pediatrics" opisala je da mladi odrasli ljudu koji su rođeni s ekstremno niskom porodjajnom masom imaju veće šanse da budu stidljivi, oprezni i neskloni riziku u odnosu na one koje su rodjeni s normalnom težinom.

Decu bi trebalo navikavati na sport od najranijih dana

Kanadski istraživači su ukazali da ta stidljiva osoba može da poveća šanse za usamljenost i smanji šanse za emocionalno zadovoljstvo što sve povećava rizik za emocionalne probleme.

Medjutim, ti rezultati i veza izmedju niske porodjajne mase i povučene osobe ne znače nužno odnos "uzrok i posledica", piše portal Pliva.

Autor studije Luis Šmit, profesor psihologije, neurologije i ponašanja u MekMaster univerzitetu u Hamiltonu (Kanada), kaže da te činjenice daju prostor za tvrdnju da postoje različiti načini za postati stidljiv, od kojih neki mogu da budu razni dogadjaji u ranom detinjstvu.

Profesorka psihijatrije i ponašanja na Medicinskom koledžu Teksas dr Džejn Riperger Šuler kaže da samo zato što je beba rodjena s malom težinom ne znači de će posle, kao odrasla, biti anksiozna, ali postoji nešto što ipak povezuje to dvoje.
Prethodno istraživanje je opisalo da deca rodjena s ekstremno niskom kilažom imaju kasnije viši rizik za poteškoće u učenju i emocionalne probleme, uključujući neuroze, smanjenje pažnje, hiperaktivni poremećaj i sklonost prema izraženijem oprezu.

Autori nove studije posmatrali su 71 mladju osobu koje su bile rodjene s ekstremno malom kilažom i 83 koje su pri rodjenju imale normalnu težinu.
Potom si istraživači procenili komponente ličnosti - temperament (stidljivost i drutvenost, neurotizam i ekstroverziju), motivaciju (biohevioralne aktivaciju i inhibiciju), kognivne i afektivne pokazatelje (samopoštovanje, usamljenost) i socijalizaciju.

Odrasle osobe, i muškarci i žene, koje su rodjene s ekstremno malom kilažom, tokom života su stidljivije, inhibirane, manje društvene, imaju više otpora prema riziku i veću sklonost da prate socijalno prihvaćene obrasce ponašanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP