Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO PREPOZNATI PRAVA ETERIČNA ULJA

Lavanda miriše suptilno

Autor: Nataša Lazović | 16.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Poznato je da eterična ulja imaju čitav spektar lekovitih dejstava, ali ta svojstva nemaju i imitacije, na koje lako možete da naletite. S obzirom na to da je prosečnom potrošaču teško da prepozna kvalitet, nudimo vam smernice koje vam mogu olakšati kupovinu…

Eterična  ulja nisu  masna i ne  ostavljaju trag  na maramici

Eterična ulja nisu masna i ne ostavljaju trag na maramici | Foto: Shutterstock

- Ako na bočici stoji „100 odsto čista eterična ulja“, to nam ništa ne kazuje o kvalitetu samog ulja. Na nalepnici mora da stoji naziv eteričnog ulja, latinski naziv, hemotip, hemijski sastav, zemlja porekla, način uzgoja, deo biljke od koje je dobijeno. Proizvođači i distributeri kvalitetnih eteričnih ulja u ponudi imaju sve važne detalje proizvodnje i prerade i rezultate hemijskih analiza - objašnjava za „Alo!“ Lejla Ljubenković, aromaterapeut.
Ukoliko na deklaraciji piše da se radi o eteričnom ulju recimo timijana, ruzmarina ili eukaliptusa, bez naznačene tačne vrste ili hemotipa verovatno se radi o ulju sumnjivog kvaliteta.


U tamnim bočicama
- Uvek treba birati tipizirana originalna pakovanja renomiranih proizvađača jer je loš kvalitet u tom slučaju sveden na minimum. Takođe, zbog nestabilnosti nekih hemijskih jedinjenja u eteričnom ulju bočice moraju biti od tamnog stakla, nikako od plastike i u svetloj ambalaži - napominje naša sagovornica.

Ukoliko se u bočici nalazi više eteričnih ulja, to mora biti naznačeno na deklaraciji. Skupocena ulja od jasmina, rimske kamilice, smilja, matičnjaka ili nerolija mogu da se mešaju sa drugim uljima, ali na deklaraciji to mora da bude označeno kao kompozicija. Recimo, 10 odsto kamilice u lavandi ili pet odsto nerolija u bergamotu.

Bez tragova
- Najlakši način da prepoznate da li je ulje čisto je da nakapate nekoliko kapi na papirnu maramicu i malo sačekate. Ukoliko se ne pojavi masna mrlja, a ostane blagi trag ili ga uopšte nema, možete prilično biti sigurni da eterično ulje nije razređeno u nekom od rastvarača jer eterična ulja nisu masna i lako su isparljiva - napominje Lejla.

- Dobar poznavalac aromaterapije može kvalitet prepoznati po mirisu. Recimo, mnogi misle da intenzivan miris na lavandu potiče od Lavandule angustifolia, ali se iza toga krije lavandin klon abrial, jer obična lavanda miriše nežno i suptilno i oseti se u tragovima - kaže naša sagovornica.

Cena govori
 

Jedno od merila kvaliteta ulja je i tržišna cena.
- Ne postoji prosečna cena ulja jer zavisi od mnogo faktora. Recimo, ulje lavande varira na tržištu od 300 do 1.500 dinara jer se postavlja pitanje da li je reč o konvencionalnim ili organskom uzgoju. Ako vam je to zvezda vodilja, kupujte od renomiranih prozvođača i distributera i rukovodite se cenom. Nikako ne kupujte eterična ulja u ponudi gde sva ulja imaju istu prodajnu cenu - upozorava aromaterapeut.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP