Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

APOTEKA NADOHVAT RUKE

Lekar pomaže, priroda leči

Autor: Ekipa Alo! | 19.11.2012 - 07:02:00h | Komentara: 0

Lekovito bilje raste svuda oko nas, lako ga je uzgajati i preraditi, a što je najvažnije - mnogo manje šteti od veštačkih sastojaka koje nalazimo u mnogim lekovima, kozmetičkim preparatima i industrijskoj hrani.

Lekovito bilje

Lekovito bilje

Zato je „Alo!“ odlučio da vam od danas svaki dan „pokloni“ po jednu lekovitu biljku koja vam može pomoći da se osećate zdravije, bolje i lepše!


Šta je lekovito bilje?
Lekovitim biljem se danas koristi i savremena nauka, koja ili kopira prirodne supstance, ili iz prirodnih supstanci pokušava da napravi još delotvornije lekove. Jedan od najboljih primera je kora breze, koju su naši preci žvakali kad bi imali problema, recimo, s glavoboljom, a danas se glavni sastojak kore acetil-salicinska kiselina nalazi u lekovima za bolove ili snižavanje temperature.

Rimljani tradicionalno završavali svoje gozbe malim kolačima od anisa kako bi podstakli i poboljšali probavu

Rimljani tradicionalno završavali svoje gozbe malim kolačima od anisa kako bi podstakli i poboljšali probavu | Foto: Shutterstock


Da li ste znali da...
 ...je Kina zemlja s najdužom neprekinutom tradicijom biljne medicine;
 ...su stari Vavilonci 3.000. godine pre Hrista izrađivali biljne tablete s glinom;
 ...je Pitagora u 6. veku pre Hrista osnovao školu koja je podučavala i lečenje biljem;
 ...kozmetička upotreba bilja datira od pre 7.000 godina, od ranih plemena oko Nila, koja su bojila svoje mrtve biljnim bojama kako bi sačuvala telo i učinila ga privlačnijim za podzemni svet;
 ...je u 2. veku naše ere rimski lekar Galen zapisao recept prve biljne kreme za lice, a recept čini osnovu svih današnjih dnevnih krema;
 ...upotreba bilja u kuhinji datira od pre 50.000 godina;
 ...je u 1. veku naše ere rimski sladokusac Apicije napisao prvi kuvar o upotrebi bilja u kulinarstvu;
 ...je salata kralja Henrija VIII sadržavala listove, pupoljke, cvetove i korenje više od 50 raznih biljaka;
 ...su Rimljani tradicionalno završavali svoje gozbe malim kolačima od anisa kako bi podstakli i poboljšali probavu.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP