Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

EPIDEMIJSKE RAZMERE

Lekovito bilje protiv alergija

Autor: Ekipa Alo! | 10.06.2015 - 07:30:00h | Komentara: 0

Alergijski rinitis poprima epidemijske razmere! Iako se ranije verovalo da se alergije razvijaju u ranom detinjstvu i mladosti, sada je dokazano da se mogu pojaviti u bilo kom životnom dobu. Svake godine sve više ljudi postaje alergično na neku vrstu polena ili hrane.

Sastojci  poput  kortikosteroida vremenom  gube  delotvornost

Sastojci poput kortikosteroida vremenom gube delotvornost | Foto: Shutterstock

Više od prehlade
Ako imate sezonske prehlade (javljaju se uvek u isto doba godine) koje traju duže od nedelju dana, vrlo je moguće da se ne radi o prehladi, već o alergijskom rinitisu. Alergijski rinitis, sa ili bez upale sinusa i konjuktiva, zajedno sa astmom predstavlja najučestaliju hroničnu nezaraznu bolest.
Kao razlog sve učestalijih alergija navode se nagle klimatske promene koje slabe imunitet, sve raniji dolazak proleća, kao i zagađenje vazduha i hrane.


Moć prirode
U tretiranju alergijskog rinitisa treba izbegavati kapi i sprejeve za nos koje sadrže natrijum-hlorid jer dugotrajna upotreba isušuje i oštećuje sluzokožu nosa i sinusa. Takođe, treba izbegavati kapi i sprejeve za nos sa kortikosteroidima i vazokonstriktorima jer ovakve kapi vremenom gube delotvornost i izazivaju navikavanje.

Preporučuje se korišćenje kapi i sprejeva za nos na bazi lekovitog bilja i etarskih ulja (eukaliptus, nana, ehinacea) koja na prirodan način povećavaju prohodnost disajnih puteva. Blagi rastvor provitamina B5 (pantenola) može pomoći u regeneraciji iritirane i oštećene sluzokože. Takođe, vrlo efikasnim su se pokazali sprejevi za nos na bazi koloidnog srebra koji sprečavaju javljanje sekundarnih infekcija i umiruju upalne procese u nosu i sinusima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP