Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

NE TRAŽITE ALIBI, NAĐITE VREME

Lenjivci traže izgovor!

Autor: Nataša Lazović | 19.06.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Svi žele da budu zgodni i utegnuti, ali ako može da se ne vežba! E, pa ne može! To prema rečima fitnes trenera Jovana Prpe jednostavno nije moguće!

Vežbajući bolje  izgledate i lepše  se osećate, ali i  jačate svoju volju,  naglašavaju  stručnjaci

Vežbajući bolje izgledate i lepše se osećate, ali i jačate svoju volju, naglašavaju stručnjaci | Foto: Shutterstock

- Što pre shvatimo da je važbanje zdravlje, biće nam lakše da počnemo sa treningom, povratimo dobar izgled i kondiciju. Stroga discplina koja podrazumeva pravilnu ishranu, trening i dobar san ne mora da bude samo deo života profesionalnih sportista.

Sve je više rekreativaca koji su shvatili da brzo hodanje, lagano trčanje, vožnja rolera, biciklom, odbojka na pesku, plivanje ili planinarenje mogu da budu od višestruke koristi - objašnjava fitnes trener Jovan Prpa.

Jovan Prpa

Jovan Prpa


- Nikad nije suviše rano, niti suviše kasno da se počne sa vežbanjem - objašnjava naš sagovornik i kaže da postoje fitnes programi za sve uzraste.
- U zavisnosti od tipa telesne građe, svako može svoje telo pravilnim vežbama i urednom ishranom da dovede do odličnog sklada. Često u teretanu dolaze ljudi, kažu da su vežbali, a da nisu imali rezultata. Iz tog razloga, važno je posavetovati se sa trenerom, odabrati pravi program kako bi rezultati bili onakvi kakve priželjkujete.

Dolazak na trening je svojevrstan izazov i jačanje volje, a sasvim je sigurno da se svi posle vežbanja osećaju bolje i rasterećenije - kaže Jovan, koji naglašava da je vežbanje jedini ispravan put do dobrog zdravlja.

Oprez sa tinejdžerima

Adekvatnom ishranom i popravljanjem motorike dece i adolescenata umnogome se utiče na njihovu sigurnost, samopouzdanje, što im dodatno pomaže u odnosu sa vršnjacima, ali i daljem snalaženju u svakodnevnim aktivnostima.
- Pubertet ali i adolescencija, može se reći, kritičan su period kad se mladi, nezadovoljni izgledom ili izloženi osudi okoline, okreću rigoroznim dijetama kako bi poboljšali svoj izgled. Svaka nagla promena u ishrani, treba skrenuti pažnju roditeljima, može da izazove nepovoljne i neželjene efekte - kaže naš sagovornik.

Dijete nikako!

U nameri da što pre smršaju, mnogi posežu za dijetama, što je pogrešno, jer one usporavaju metabolizam. Masne naslage je najbolje sagoreti fizičkim radom, odnosno treningom. Prema rečima Jovana Prpe, treba negovati naviku da se u dnevni jelovnik unese minimum tri glavna ali umerena obroka, kao i dve užine raspoređene između obroka. Trening uz ovakvu ishranu trajno će uticati na zdravlje i ne samo na izgled, što je kako mladima tako i starijima izuzetno važno.
 


 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP