Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

VODITE RAČUNA O HIGIJENI I PAZITE ŠTA JEDETE

Letnje bolesti vrebaju u hrani

Autor: E. A. | 20.07.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Svi se toliko raduju godišnjem odmoru da ponekad zaborave da je potreban dodatan oprez kod izbora hrane, ali i pojačana higijena, budući da više vremena provodimo na otvorenom. Letnje bolesti često kvare odmor, jer se svi opuste i ne razmišljaju šta sve dodiruju, ali i jedu, pa sve može da kulminira stomačnim virusom praćenim povraćanjem, bolom u želucu i temperaturom.

| Foto: Shutterstock

Iako mikroorganizmi prisutni u hrani u većini slučajeva ne izazivaju probleme, ponekad se u hrani mogu naći mikroorganizmi koji uzrokuju bolesti. U ovo doba godine, uzrok trovanja su najčešće kremasti kolači, salate s majonezom, pavlakom, proizvodi od jaja, odnosno sastojci koji se brže kvare na vrućini. Ako se takva hrana ne hladi u frižiderima, može doći do umnožavanja različitih vrsta mikroorganizama.


Simptomi trovanja hranom su najčešće bol u stomaku, mučnina, povraćanje, proliv i ponekad povišena temperatura. Ako dođe do trovanja, obavezno se javite lekaru i prema njegovoj preporuci držite se dijete koja zavisi od uzroka trovanja. Međutim, ako se radi o lakšim simptomima, pijte čaj od šipka ili crni čaj sa što manje šećera. Ako osećate glad, dovoljno je da pojedete dvopek ili štapiće, prvi dan ili dva. Ukoliko se simptomi smiruju, trećeg dana možete jesti banane, pa četvrtog i petog dana polako početi normalno da se hranite.

Najčešći uzroci letnjih zaraza su nepravilno čuvanje hrane, loše pranje posuđa, pribora ili prljave ruke osobe koje rade s hranom, ali i nedovoljna termička obrada. Zbog toga, dok ste na odmoru, raspitajte se kod meštana koje prodavnice su provereno dobre, pa tamo kupujte hranu i posećujte ugostiteljske objekte koji imaju veliki promet, jer je manja mogućnost da hrana dugo stoji.

Kako sebi ne biste upropastili dugoočekivani godišnji odmor, pripazite na hranu koju jedete i redovno perite ruke kako ne biste preneli bakterije, posebno na plaži.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP