Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PRAVILNA ISHRANA KAO LEK

Limun smanjuje kiselost organizma

Autor: A. E. | 09.02.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Naše telo je alkalno (bazno), ali neke njegove funkcije proizvode kiselinu. Upravo to izaziva stres u organizmu, posebno u probavnom sistemu, koji prati višak kilograma i osećaj umora. Stručnjaci tvrde da alkalna ishrana garantuje više energije, ravan stomak i blistavu kožu.

Limun je, mada kiselog ukusa, jedan od najboljih alkalizatora

Limun je, mada kiselog ukusa, jedan od najboljih alkalizatora | Foto: Profimedia

Naučno je potvrđeno da su telesne tečnosti kod zdravih ljudi na višem pH nivou (bazne), dok je kiselost organizma kod bolesnih ljudi veća, što znači da im je pH nivo krvi i urina niži.


Da bismo održali ravnotežu i svoje alkalne zalihe, moramo usvojiti pravilo 80:20 - potrebno je unostiti 80 odsto namirnica koje stvaraju alkalnu, odnosno baznu sredinu, i 20 odsto namirnica koje stvaraju kiselost. Srazmera se može protegnuti do 70:30. Isto važi i za odnos sirove i kuvane hrane. Takođe, treba razlikovati hranu kiselog ukusa, i hranu koja stvara kiselost. Najbolji primer je limun, vrlo kiselog ukusa, ali jedan od najboljih alkalizatora organizma.

Namirnice prema reakciji

Jaka bazna reakcija:

Celer, smokve, biljni čajevi, dinja, lubenica, limun, mango, papaja, peršun, morske alge, grožđe bez kožice, potočarka...

Slaba bazna reakcija:

Masline, maslinovo ulje, artičoke, patlidžan, proso, heljda, trešnje, mandarine, kesten, krastavci, prokelj, med, praziluk, pečurke, rotkvice, paradajz, morska so, crni luk, pomorandže, ukiseljeno povrće (domaće), susam...

Umereno kisela reakcija:

Borovnica, mekinje, sirevi, riba, integralna testenina, integralne žitarice, suve mahunarke, koštunjavo voće (osim badema), raž, kečap, senf, šljive, kokice, krompir, suve šljive, integralni pirinač...

Neutralne namirnice:
Pavlaka, sveže kravlje mleko, jogurt, surutka, ulja (osim maslinovog)...


Blaga kisela reakcija:
Jaja, crveni pasulj, seme tikve, ječam, spanać...

Jaka kisela reakcija:
Beli hleb, peciva i kolači od belog brašna, čokolada, kafa, alkohol, gazirana bezaloholna pića, zaslađeni voćni sokovi, junetina, svinjetina, piletina, rafinisane žitarice, brusnice, sladoled, testenina od belog brašna, kikiriki, beli pirinač, plodovi mora, crni čaj, orasi...

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP