Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

EMOCIJE NAPADAJU

Ljutnja šteti jetri, tuga slabi pluća

Autor: Ekipa Alo! | 30.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

„Ne želim biti izložen milosti i nemilosti svojih emocija. Želim da ih koristim, uživam u njima, dominiram nad njima“, napisao je 1890. slavni pisac Oskar Vajld u romanu „Slika Dorijana Greja“.

Osim sa negativnim, treba biti  oprezan i s  pozitivnim emocijama

Osim sa negativnim, treba biti oprezan i s pozitivnim emocijama | Foto: Shutterstock

Danas, u 21. veku, nauka je potvrdila da „pustite li emocije s lanca“, one mogu biti opasno oružje za samouništenje. Stoga ih treba držati pod kontrolom. Predoziranost emocijama kao što su ljutnja, strah, tuga, teskoba, pa čak i radost, mogu naštetiti zdravlju. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, koja se praktikuje više od 5.000 godina, sedam je ključnih emocija - radost, ljutnja, teskoba, tuga, zamišljenost, strah i šok.


Snaga volje

Da biste sprečili neželjen uticaj burnih emocija na organe, praktikanti kineske medicine, savetuju da jake emocije snagom volje transformišete da emocija preraste u drugu emociju, drugi da nova emocija preplavi i nadjača postojeću emociju, a treći da drugom emocijom utišate vatru razbuktale, štetne emocije.

Pet je glavnih organskih sistema, a svaki od njih je povezan s određenim emocijama. Jetra i žuč povezani su s ljutnjom, srce i tanko crevo s radošću, slezina i želudac s prekomernim razmišljanjem i zabrinutošću, pluća i debelo crevo s tugom, a bubrezi i bešika sa strahom. Prejake emocije utiču na zdravlje organa. Tako, primera radi, preterana ljutnja šteti zdravlju jetre.
Gnev pojačavaju energiju, a kada jetra postane “pretesna”, višak energije ljutnje preliva se iz jetre, te poput cunamija juri prema glavi. To kao posledicu može imati visoki pritisak, glavobolju, a u ekstremnim slučajevima i moždani udar.
 
Najkontroverznija od sedam osnovnih emocija je radost. Uopšteno se smatra pozitivnom emocijom - stoga, sigurno mislite kako nje nikada nije previše. Međutim, prema drevnoj kineskoj nauci, prekomerna radost “guta” energiju srca, te ono postaje suviše opušteno i prestaje da radi punim kapacitetom.
Kada nas preplave zabrinutost i tuga, cenu će platiti pluća. Tuga troši energiju pluća, što uzrokuje oticanje i bol u stomaku. Prekomerne brige štete želucu, a stres slabi srce i mozak.

Prema kineskoj medicini, krivac za gubitak apetita su emocije koje su izvršile „borbeni napad“ na vašu slezinu i želudac. Lekari stoga savetuju da sve teške teme, posebno one vezane uz finansije, nikad ne stavljate na dnevni red uoči ili tokom obeda.

I hrana leči „bolesne” emocije


Kao pomoć u transformisanju emocija u Kini upotrebljavaju pet temeljnih ukusa hrane koji će pojačati pozitivne emocije, te smanjiti preveliku količinu nepovoljnih emocija.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • gordana Vreme: 30.10.2013 09:50h

    Lepo receno ,ali tesko sprovodljivo.Moja dilema je ta sto mi je vreme koje prolazi pokazalo da ljudi ,da ne kazem bez emocija,ali sa manje intenzivnim emocijama ,kako se kaze manje emotivni vrlo su cesto bili bolesni sa simptomima koji su po ovoj teoriji,izazivaci oboljenja.Naravno da znam da u svakoj teoriji ima izuzetaka ,ali praksa je pkazivala da nisu izuzetci.Tako meni je bliska ona starinska "dok si nek si .

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP