Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

AKO SE FARBATE SAMI MORATE ZNATI

Loša boja dodaje godine

Autor: Ekipa Alo! | 09.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Nova boja kose može u trenu da skine nekoliko godina s vašeg lica, ali pritom treba paziti na izbor nijanse. Najčešća greška je izbor previše tamnog ili svetlog tona koji se ne uklapa sa bojom tena. Evo nekoliko najčešćih grešaka prilikom „uradi sam“ farbanja…

Zbog previše tamne nijanse, lice  izgleda ispijeno, dok presvetli  sivo-plavi tonovi deluju veštački

Zbog previše tamne nijanse, lice izgleda ispijeno, dok presvetli sivo-plavi tonovi deluju veštački | Foto: Shutterstock

Izrastak
Kod farbanja treba pripaziti na liniju vlasišta koja prva potamni, pa je izrastak jako vidljiv. Tu liniju, od uveta do uveta, treba obojiti nijansu do dve, svetlije, nego ostatak kose. Boja kose će tako i posle nekoliko ispiranja izgledati prirodnije, tvrde stručnjaci.


Spržena kosa ne podnosi boju


S godinama kosa postaje sve slabija, gubi elastičnost i lakše puca. Sve teže podnosi farbanje, pa joj je između svake posete frizeru potreban proteinski tretman kako bi se oporavila. U tom se razdoblju ne preporučuje farbanje jer će je dodatno oštetiti. Najbolje je posavetovati se s frizerom i odlučiti kakva je boja najbolja za nju.

Ode vreme
Zbog izbora suviše tamne nijanse koža lica deluje ispijeno i sivo. Frizeri tvrde kako žene koje same boje kosu često greše i boju ostave duže nego što treba, pa ona deluje još tamnije od željenog. Stoga se preporučuje da se kupi nijansa svetlije od prirodne, te i ako boja ostane predugo neće biti previše tamna.

Idealno svetlo
Previše svetla nijansa može vam dodati godine jednako kao i tamna, naročito ako je hladna i sivo-plava. Boja koja je nijansu do dve svetlija od prirodne boje kose je najbolji izbor. Sve svetlije od toga će delovati veštački. Ako nova boja kose iziskuje previše intenzivan make-up da bi uopšte došla do izražaja, nijansa je verovatno pogrešna, tvrde frizeri.

Pogrešni preparati
Obojenoj kosi potrebna je posebna nega, jer je farba isušuje. Treba izbegavati preparate na bazi alkohola koji dehidriraju vlasi, zbog čega one lakše pucaju i pospešuju izbleđivanje boje. Preporučuje se da se kosa nahrani regeneratorom koji se ne ispira, on će prodreti dublje u vlasi i sprečiti daljnje oštećivanje.

Mlako, pa hladno
Svakim pranjem s vlasišta se skidaju prirodna ulja koja podmazuju vlasi i čine ih zdravim. Ako kosu perete svaki dan, pokušajte da to radite svaki drugi dan. Ona će se s vremenom naviknuti na novu rutinu, a zbog toga će i boja trajati duže, tvrde frizeri. Kod pranja treba pripaziti na i temperaturu vode. Kosu treba prati mlakom vodom i na kraju isprati hladnom, to će zagladiti površinski sloj dlake i vlasima vratiti sjaj.

Ekstremne mere
 

Kosa s vremenom sve teže podnosi boje naročito ako su to ekstremno plave ili zelene u stilu Keti Peri ili ljubičasta u stilu Zorice Brunclik. Podloga za takvu nijansu je hidrogen-peroksid koji oštećuje i slabi kosu. Osim toga, takvu boju treba znati nositi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP