Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ČUVAJTE SE KRPELJA

Mala bića, velika pretnja

Autor: Ekipa Alo! | 14.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Krpelji su krenuli u akciju! Ima ih svuda, dovoljno je samo da siđete sa betona. Mada su prenosnici mnogih bolesti, najčešće lajmske i meningoencefalitisa, ne znači da su svi zaraženi. Evo šta vam je činiti kako biste se maksimalno zaštitili, ali i pravilno reagovali...

Krepelja  uklonite što  pre - rizik od  infekcije je  veći što je duže  pričvršćen

Krepelja uklonite što pre - rizik od infekcije je veći što je duže pričvršćen | Foto: Shutterstock

Bez panike
Ako ste usprkos preduzetim merama opreza uočili krpelja na sebi - ne paničite. Važno ga je ukloniti što pre - rizik od infekcije je veći što je krpelj duže pričvršćen. Izvadite ga pincetom zahvatajući ga što bliže glavici, uz kožu, i laganim povlačenjem bez suvišnih manipulacija izvucite napolje. Nemojte ga ničim premazivati, stiskati ili gnječiti. Ako u koži ostane njegova glavica, ni tada nema mesta panici. Čim je telo odvojeno od glave, sprečava se prenos zaraze.


Simptomi
Ako se na mestu uboda krpelja pojave crvenilo koje se širi kružno, otok i blagi svrabež - odmah se javite lekaru, jer su u pitanju simptomi lajmske bolesti. Kada je reč o meningoencefalitisu, u prvoj fazi bolesti simptomi su slični gripu. Oboleli tako može da ima glavobolju, temperaturu, bolove u mišićima i oseća opštu slabost. Simptomi se pojavljuju od sedam do 14 dana nakon ugriza krpelja.

Ljubimci na udaru
Krpelji naročito napadaju kućne ljubimce, te je i njih potrebno zaštititi. Na tržištu postoje mnoga zaštitna sredstva, ali ništa ne štiti stopostotno. Stoga je i ljubimce potrebno pregledati nakon svakog boravka u prirodi. Najopasnija bolest koju ljubimcima krpelji mogu da prenesu je piroplazmoza, koja može da se završi fatalno. Ako primetite da životinja gubi apetit, malaksala je, ubrzano diše i ima tamnu mokraću, odmah se javite veterinaru.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP