Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

VIŠESTRUKA NAMENA

Male stvari nisu sitnica

Autor: | 27.10.2014 - 07:25:00h | Komentara: 0

Kućne potrepštine, koje se nalaze u svakom domu, mogu se iskoristiti na mnoštvo načina, osim onog za koji su namenjena.

Umesto kreme za brijanje, koristite maslinovo ulje

Umesto kreme za brijanje, koristite maslinovo ulje | Foto: Shutterstock

Svakodnevne i obične stvari odlična su zamena za komercijalna sredstva za čišćenje, a često su i saveznici kod nege lica i tela. Donosimo 10 stvari i njihove primene za koje možda niste znali…


Limun
Limun nije samo namirnica bogata vitaminima i antioksidansima, već je i tajno oružje domaćica. Citrusna kiselina, koja se nalazi u ovom agrumu, ima antibakterijsko delovanje, te je dobro sredstvo za čišćenje. Isecite limun na pola, umočite ga u so i utrljajte u mrlje na stolovima i radnim površinama. Limun izbeljuje bele tkanine, osvežava odvode, uklanja rđu i neprijatne mirise.

So
Operite spanać u slanoj vodi kako biste uklonili prljavštinu s lisnatog povrća. Pri kuvanju jaja, dodajte so u vodu kako biste sprečili pucanje. Uz pomoć soli očistite tragove koje su na drvenim površinama ostavile vlažne čaše i flaše. Pomešajte kašičicu soli s nekoliko kapi vode i mekanom krpom nežno utrljajte na mrlju. Zbog abrazivnog delovanja, so čisti i odvode.

Novinski papir
Nanesite sredstvo za čišćenje na novine i očistite ogledala i prozore. Novinski papir upija vlagu iz cipela i ubrzava zrenje zelenog paradajza. Preko noći u cipelama ostavite zgužvani novinski papir. Zamotajte posebno svaki paradajz u novinski papir i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi.

Maslinovo ulje
Umesto kreme za brijanje i za skidanje šminke s očiju, koristite maslinovo ulje, koje je izvrsno za kožu. Dobro je i za negu noktiju i suve kože nakon tuširanja i brijanja. Maslinovo ulje u kombinaciji s sirćetom čisti drveni nameštaj. Kako biste ublažili linjanje kod vaše mačke, u hranu joj povremeno dodajte maslinovo ulje.

Hleb
Beli hleb čisti tapete i uklanja prljave i masne tragove prstiju sa zidova. Utrljajte na mrlju ili na tapete komad belog hleba bez kore.

Gumene japanke
Uz pomoć gumenih japanki možete čistiti tepihe i podove od dlaka kućnih ljubimaca koje je teško usisavati. Stavite japanku na ruku i čistite tepih, a ovako možete čistiti i sedišta u automobilu.

Sirće
Sirćetna kielina ubija mikrobe i bakterije koji uzrokuju kvarenje hrane. Sirćetom možete negovati i masnu kosu, jer uravnotežuje ph vrednost. Šamponom operite kosu, isperite vodom, a zatim dodajte četvrtinu šolje sirćeta i opet isperite. Jednom mesečno sirćetom isperite mašinu za sudove.

Providni lak za nokte
Nanesite tanak sloj prozirnog laka za nokte na dugme košulje kako biste sprečili njegovo ispadanje.

Kečap
Kako biste srebrnom nakitu vratili sjaj, umočite ga u posudicu s kečapom na nekoliko minuta, ali ne duže od toga. Istrljajte starom četkicom za zube, isperite i osušite.

Soda bikarbona
Soda bikarbona koristi se pri čišćenju doma, ali i kod nege kože. Koristite je kao blagi piling za lice, za pranje zuba i umesto dezodoransa. Popijte pola kašičice sode bikarbone u pola šolje vode kako biste neutralisali želudačanu kiselinu i smirili želudac.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP