Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

UHVATITE SE U KOŠTAC SA LETOM

Mali, ledeni trikovi

Autor: Ekipa Alo! | 24.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Tokom toplih letnjih dana i velikih sparina nije jednostavno rashladiti se. U normalnim uslovima telo se hladi znojenjem, ali ako je vlaga jako visoka, onda znojenje nije dovoljno. U takvim uslovima pomažu različiti trikovi, a mi vam nudimo neke od njih…

Losione držite u frižideru,  spavajte na svilenoj posteljini  i izbegavajte metalni nakit

Losione držite u frižideru, spavajte na svilenoj posteljini i izbegavajte metalni nakit | Foto: Shutterstock

Svilena posteljina
Leti je najbolje spavati na prozračnoj svilenoj posteljini, koja koži omogućava da diše, a kako ima prirodna antialergijska svojstva, odličan je izbor za sve koji imaju problema s osipom. Ako imate tu vrstu izbora, preporučuje se da spavate na prizemlju, zato što se topao vazduh podiže, dok se hladan zadržava uz tlo.


Hladno na podlaktice
Hladna voda na unutrašnjoj stani podlaktica u trenutku će rashladiti organizam, a svežina će trajati najmanje sat vremena. U letnim danima pomaže i vlažan peškir ohlađen u frižideru. Dovoljno ga je staviti na kritične tačke kao što su vrat, kolena i stopala.

Bez metalnog nakita
Tokom leta modne detalje treba birati oprezno. Metalne narukvice i ogrlice lako se zagrevaju, a potom tu toplotu telo apsorbuje i teško se hladi.

Uključite začine
Iako se tako ne čini, konzumiranje začinjene hrane zapravo rashlađuje. Tako čili papričica i kari podstiču znojenje, a kako znoj isparava, tako hladi organizam. Takođe, leti se preporučuje da jedete više manjih obroka na dan zato što preterivanje s hranom podstiče zagrevanje tela.

Ventilator i voda

Ventilator pomaže kod rashlađivanja, ali je vrlo važno postaviti ga na odgovarajuće mesto. Najbolje je smestiti ga na pod zato što se topli vazduh podiže, okrenuti ga ka gore i ispred njega stavi posudu hladne vode, koja će ubrzati proces hlađenja.

Kreme u frižider
Kreme i losione za telo treba držati u frižideru. Ohlađena tekstura blagotvorno deluje na kožu i trenutno rashlađuje, a najbolje ih je naneti odmah nakon tuširanja.

Sladoled ili jogurt
Iako je sladoled poslastica koje se povezuje s letom, jednak efekat ima u jogurt. On sadrži 85 odsto vode i u trenutku rashlađuje organizam, a pomoći će i ako mu dodate voće s visokim postotkom vode kao što su lubenica ili ananas.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP