Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KUTAK ZA ZDRAV ŽIVOT

Maslačak eliksir života

Autor: | 16.03.2014 - 08:32:00h | Komentara: 0

Iako farmaceuti priznaju samo lekovitost korena maslačka, travari tvrde da lekovite osobine imaju svi delovi biljke i da je ovaj vesnik proleća “medicinsko čudo” i “eliksir života”. A evo i zašto…

Maslačak

Maslačak | Foto: Shutterstock

Ispitivanja pokazuju da koren maslačka sadrži enzime, etarsko ulje, smole, masne kiseline, šećere i mnogo inulina. Listovi sadrže vitamine A, C, D i B grupe, a od minerala - gvožđe, magnezijum, cink, kalijum, kalcijum, mangan, bakar... Salata od ovih listova cenjena je kao prva vitaminska slata posle dugotrajne zimske, jednolične hrane. Ukusnija je ako se za pripremu koriste listovi ubrani pre cvetanja, jer kasnije postaju gorki.


Kada je reč o lekovitosti ove biljke, poznato je da koren pospešuje apetit i varenje, dok list podstiče rad bubrega i mokrenje. Maslačak se, takođe, koristi za lečenje žuči i jetre, čisti krv, snižava povišen nivo holesterola u krvi, podstiče prokrvljenost unutrašnjih organa, pomaže izbacivanje štetnih materija, daje dodatnu energiju telu i odstranjuje pospanost i umor. Osim toga, upotrebljava se i za lečenje virusnih i bakterijskih infekcija i ublažavanje otoka, kao i protiv zadržavanja vode u organizmu. Odličan je borac protiv suvišnih kilograma i daruje lep ten. Lekari preporučuju maslačak za detoksikaciju jetre, posle terapije nekim lekovima, kao i u ishrani pacijenata kojima je prepisano zračenje i hemioterapija. Evo i nekoliko korisnih recepata…

Protiv upale bešike
Potrebno je:
osušeni listovi maslačka
2 dl vode


Kašičicu usitnjenih listova prelijte vrelom vodom, poklopite i posle 10-15 minuta procedite. Pijte po šolju čaja tri puta dnevno, tri meseca. Potom pauzirajte 30 dana, pa nastavite. Da bi čaj pomogao, potrebno je da ga pijete dvaput po tri meseca.

Sirup za apetit
Potrebno je:
3-4 šake cvetova maslačka
2 l vode
1,5 kg šećera
2 limuna


Sveže cvetove prelijte vrelom vodom, prokuvajte i procedite. Potom dodajte šećer i limunov sok, pa kuvajte na tihoj vatri dok smesa ne dobije gustinu sirupa. Uzimajte po kašiku pre jela. Sirup je odličan za čišćenje organizma, regulisanje varenja i stvaranje apetita.

Prolećna salata
Potrebno je:
mladi listovi maslačka
2 rotkvice
šaka oraha
maslinovo ulje
jabukovo sirće
so


Listove operite u hladnoj vodi, “iscepkajte” i stavite u posudu. Dodajte rotkvice iseckane na kolutove, seckane orahe, so, maslinovo ulje, jabukovo sirće i promešajte. Salata se preporučuje za sprečavanje malokrvnosti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP