Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

MOŽETE DA SE OPUSTITE

Maslinovo ulje u Srbiji nije otrovno!

Autor: Tanjug | 05.03.2015 - 11:00:00h | Komentara: 0

Analize u Hrvatskoj pokazale su da ekstra devičansko maslinovo ulje sadrži otrove. Ova činjenica uzburkala je i srpsku javnost, s obzirom na to da se ponuda ekstra devičanskog maslinovog ulja na tržištu Srbije i Hrvatske u velikoj meri poklapa.

Maslinovo ulje bezbedno u Srbiji

Maslinovo ulje bezbedno u Srbiji | Foto: Profimedia

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine demantovala je ove navode i saopštila da ni u jednom uzorku maslinovog ulja koje je prilikom uvoza bilo predmet kontrole Fitosanitarne inspekcije Uprave za bilje Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, nije utvrđeno prisustvo pesticida, odnosno nije utvrđeno prisustvo pesticida preko maksimalno dozvoljene količine.

Kako je navedeno, kontrolisano maslinovo ulje bilo je poreklom iz Španije, Grčke i Italije, a nije bilo zvaničnog uvoza maslinovog ulja iz Hrvatske u Srbiju.

Inspektori su uzeli 44 uzorka radi ispitivanja i na osnovu do sada prispelih 40 izveštaja o ispitivanju, utvrđeno je da nije bilo neusklađenosti u odnosu na propise o bezbednosti hrane.

Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine takođe je izvršila 76 kontrola u proizvodnji i prometu ulja u 2014. godini i kontrole su pokazale da je ulje na tržištu Republike Srbije bezbedno i da je dobrog kvaliteta i proizvođači su pod redovnim nadzorom poljoprivredne inspekcije, kaže se u saopštenju.

- Redovno se kontrolišu i proizvođači hladno ceđenog ulja. Tokom kontrola, u pet slučajeva su utvrđene nepravilnosti- u jednom slučaju reč je o isteklom roku, a u četiri slučaja nepravilnosti su se odnosile na deklarisanje - navodi se u saopštenju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP