Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

ŽIVOTNA ZABLUDA

Mast nije štetna, ne goji i bezopasna je

Autor: nadlanu.com | 30.08.2014 - 12:12:00h | Komentara: 0

Svetske novine, čak i one najozbiljnije, poput Tajmsa, Njujork Tajmsa i "Frankfurter Allgemeine Zeitunga", pišu o novoj prehrambenoj revoluciji. Na gotovo pet stotina stranica novog velikog svetskog hita “The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healty Diet”, Nina Tejčolc je detaljno objasnila i argumentovala te tvrdnje.

Mast

Mast | Foto: Shutterstock

Počelo je tako što je na svom primeru primetila: u godinama kad je morala da štedi čak i na hrani, jela je uglavnom jeftine proizvode, ono što su nutricionisti nazivali nezdravim, uključujući punomasne proizvode svih vrsta. Umesto da se ugoji - smršala je.

U pljeskavicama se sve više  koristi mehanički otkošteno meso koje sadrži masti  i amonijak

Foto: Dušan Milenković

Globalizacija prehrane i prehrambenih navika odigrala je važnu ulogu, pa čak i prerastanje engleskog u “svetski” jezik. Naime na engleskom jedan izraz pokriva dva važna različita pojma. “Fat” obeležava i masno, masnu hranu i debelo, debele ljude. “Low fat” je ušao u podsvest.

Obrano mleko je primjer koji slikovito objašnjava fenomen. Nepregledan broj mlečnih proizvoda na bazi odmašćenog mleka reklamira se kao niskokalorični. Istovremeno se kalorična vrednost voćnih jogurta, pudinga i sličnih ovakvih “niskokaloričnih” proizvoda povećala zaslugom šećera.

Šećer razara jetru kao alkoholna pića i izaziva veću zavisnost od duvana

Šećer razara jetru kao alkoholna pića | Foto: Shutterstock

Masnoće su, naime, važne za privlačan ukus. Ako nije masno, neka kupce privlači slatkoćom, to je temeljna zamisao najvećih svetskih prehrambenih koncerna.

Zato uživajte u carskom mesu prošaranom salom, u odrescima s kojih se ne skida masnoća, u jagodama sa šlagom, u sosevima na bazi putera, nova je poruka koja zvoni svetskim medijima.

Šećer

Šećer

I opet se preteruje. Slavljena mediteranska dijeta sada je stara vest. Puter i mast umesto maslinovog ulja? Glupost. Mi bismo konačno trebali da uživamo u svoj raznovrsnosti koju nam nude priroda i tradicija. Sve najvažnije i najukusnije vrste i podvrste “kuhinjskih” masnoća kod nas su poznate i omiljene: mast svinjska, a bogme i guščja i pačja, puter, suncokretovo ulje, kukuruzno, maslinovo... Bitno je ponovno istaći da svinjska mast nije preko noći postala zdrava, a maslinovo ulje manje zdravo.

Svinjska mast pre svega mora da bude dobra da bi bila ukusna i eventualno zdrava. Kada nabavimo dobru mast, onda bismo mogli da uvedemo nedeljni ritual predjela, posvete raznovrsnim masnoćama: hleb i mast, hleb i puter, hleb i maslinovo ulje, hleb i majonez, hleb i guščja mast.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP