ŽIVOTNA ZABLUDA
Mast nije štetna, ne goji i bezopasna je
Svetske novine, čak i one najozbiljnije, poput Tajmsa, Njujork Tajmsa i "Frankfurter Allgemeine Zeitunga", pišu o novoj prehrambenoj revoluciji. Na gotovo pet stotina stranica novog velikog svetskog hita “The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healty Diet”, Nina Tejčolc je detaljno objasnila i argumentovala te tvrdnje.
Mast | Foto: Shutterstock
Foto: Dušan Milenković
Globalizacija prehrane i prehrambenih navika odigrala je važnu ulogu, pa čak i prerastanje engleskog u “svetski” jezik. Naime na engleskom jedan izraz pokriva dva važna različita pojma. “Fat” obeležava i masno, masnu hranu i debelo, debele ljude. “Low fat” je ušao u podsvest.
Obrano mleko je primjer koji slikovito objašnjava fenomen. Nepregledan broj mlečnih proizvoda na bazi odmašćenog mleka reklamira se kao niskokalorični. Istovremeno se kalorična vrednost voćnih jogurta, pudinga i sličnih ovakvih “niskokaloričnih” proizvoda povećala zaslugom šećera.
Šećer razara jetru kao alkoholna pića | Foto: Shutterstock
Masnoće su, naime, važne za privlačan ukus. Ako nije masno, neka kupce privlači slatkoćom, to je temeljna zamisao najvećih svetskih prehrambenih koncerna.
Zato uživajte u carskom mesu prošaranom salom, u odrescima s kojih se ne skida masnoća, u jagodama sa šlagom, u sosevima na bazi putera, nova je poruka koja zvoni svetskim medijima.
Šećer
I opet se preteruje. Slavljena mediteranska dijeta sada je stara vest. Puter i mast umesto maslinovog ulja? Glupost. Mi bismo konačno trebali da uživamo u svoj raznovrsnosti koju nam nude priroda i tradicija. Sve najvažnije i najukusnije vrste i podvrste “kuhinjskih” masnoća kod nas su poznate i omiljene: mast svinjska, a bogme i guščja i pačja, puter, suncokretovo ulje, kukuruzno, maslinovo... Bitno je ponovno istaći da svinjska mast nije preko noći postala zdrava, a maslinovo ulje manje zdravo.
Svinjska mast pre svega mora da bude dobra da bi bila ukusna i eventualno zdrava. Kada nabavimo dobru mast, onda bismo mogli da uvedemo nedeljni ritual predjela, posvete raznovrsnim masnoćama: hleb i mast, hleb i puter, hleb i maslinovo ulje, hleb i majonez, hleb i guščja mast.
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs