Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

PAMET U GLAVU

Mehurići prete našem zdravlju!

Autor: N. Lazović | 22.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Ukoliko ne možete da pregurate dan, bez čaše (dve, tri) gaziranog pića, pravo je vreme da se upoznate sa mračnom stranom vaše navike! Stručnjaci preporučuju da ih pijete u što manjoj meri, a najbolje bi bilo da ih zamenite prirodnim napicima.

Ljubiteljima gaziranih pića  se smeše gojaznost, dijabetes, kvarni zubi, moždani i srčani udar

Ljubiteljima gaziranih pića se smeše gojaznost, dijabetes, kvarni zubi, moždani i srčani udar

Čista hemija
- Kada se govori o štetnosti gaziranih pića, trebalo bi naglasiti da se mineralna voda i soda ne ubrajaju u ovu grupu, jer su u pitanju prirodne vode sa mineralima koje pomažu varenje. Kole i energetska pića (i ona na rastvaranje) su na crnoj listi jer su ništa više od zašećerene vode kojoj je dodata veštačka boja i aroma, dakle, čista hemija. Pritom se ne koristi ni konzumni šećer (od repe), već veštačka fruktoza iz kukuruza - objašnjava za „Alo!“ nutricionista Branka Mirković. Prema njenim rečima, jedno kola piće može da sadrži i do 150 grama šećera, a problem je u tome što ga ljudi koji svakodnevno ispijaju ova pića nisu svesni, kao i činjenica da izaziva zavisnost.


Bolesni zbog šećera
Američki naučnici su otkrili da osobe koje u razdoblju od 10 godina piju jedno do dva gazirana pića dnevno imaju za čak 500 odsto veći rizik da postanu gojazni. Samo jedan takav napitak dnevno povećava rizik od nastanka metaboličkog sindroma i dijabetesa za 36 odsto.
Kiseline iz sokova sa mehurićima gotovo trenutno oštećuju gleđ i zubno meso i povećavaju rizik od nastanka karijesa. Žene srednjeg životnog doba koje svakodnevno konzumiraju ova pića imaju manji procenat koštanog tkiva, a nedavno istraživanje naučnika iz Kolumbije je pokazalo da je dovoljno uzimati samo jedan gazirani sok dnevno u razdoblju od 10 godina da bi se rizik od nastanka srčanih bolesti i moždanog udara povećao za čak 43 odsto.

Alternativa
- Ako želite da se osvežite, iscedite limun u mineralnu vodu ili napravite limunadu. Možete napraviti domaći ledeni čaj, jer je kupovni prepun šećera. Skuvajte omiljenu čajnu mešavinu, dodajte limun i ohladite u frižideru. Ili iscedite sveže voće, dodajte kiselu vodu i nekoliko kockica leda - savetuje nutricionista.
Branka predlaže i recept za domaće kola piće: propržite šećer, dodajte čaj od šipka i ohladite. Možete da napravite veće količine - koncentrat sa više kesica čaja, pa dodajte kiselu vodu.
- Važno je naglasiti da u vreme vrućina ništa ne može da zameni vodu! Kada se dosta znojimo i gubimo minerale, običnu vodu bi trebalo kombinovati sa mineralnom i jesti sveže voće, koje takođe osvežava – savetuje doktorka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP