Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

UBRZANO STARENJE

Menopauza nekad porani

Autor: N. Lazović | 16.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Menopauza je često neprijatna promena kroz koju žene prolaze u proseku oko 51. godine života. Međutim, u izuzetnim slučajevima, žene u menopauzu ulaze i ranije, pre 40. godine...

Izlaganje  hemikalijama može da ubrza  gubljenje  funkcija jajnika  za čak četiri  godine

Izlaganje hemikalijama može da ubrza gubljenje funkcija jajnika za čak četiri godine

Rana menopauza je kada žena više ne ovulira i nema ciklus zbog nekog zdravstvenog poremećaja, a ponekad se bez poznavanja pravih uzroka događa da jajnici izgube svoju primarnu funkciju.

Spas u prirodi

Crvena detelina je dobar izbor za žene koje imaju probleme sa disbalansom hormona u periodu menopauze. Ova biljka se smatra jednim od najizdašnjih izvora izoflovana. Konkretno, sadrži ukupno četiri vrste izoflavona (formononetin, daidzein, genistein i biokanin), topive biljne materije koje imaju slično dejstvo kao estrogen.

Uzroci
Među poznatim uzrocima su autoimune bolesti: hipotiroidizam, Kronova bolest, eritematozni lupus i reumatoidni artritis. Oko 10 do 30 odsto žena s ovim stanjima ulaze u raniju menopauzu. Takođe, neka genetička nasleđa mogu da imaju uticaja. Tako pet do 30 odsto žena s galaktozemijom, odnosno naslednim manjkom enzima koji pretvaraju galaktozu u glukozu, ulaze ranije u menopauzu, a lekari smatraju da je to zbog toksičnosti za jajnike. Može da utiče i Tarnerov sindrom, ali i hiperplazija. Često se ulazak u ranu menopauzu događa kod teških bolesti kao što su karcinom jajnika ili Hočkinova bolest.

Simptomi
Među prvim simptomima su izostanak menstruacije i neredovni ciklusi, promene raspoloženja i iznenadno znojenje (valung). To su znaci da jajnici proizvode manje estrogena. Mogu vas pratiti i problemi s inkontinencijom (zadržavanje mokraće), suvoćom vagine, kože, očiju i usta, variranjem telesne težine i bolovima u zglobovima ili lupanje srca, vrtoglavica, promene u čula ukusa i mirisa, povlačenje desni, probavne smetnje, nesanica, teskoba i napadi panike. Kada jajnici počnu da gube svoju funkciju, ne postoji lek kojim bi se stanje preokrenulo, ali i nema potrebe.

Dalje od plastike


Menopauza nije određena samo godinama, već se izlaganjem pojedinim hemikalijama i štetnim materijama može ubrzati za čak četiri godine, pokazala je studija. Stručnjaci savetuju izbegavanje mirisa koji sadrže ftalate, korišćenje kozmetike na prirodnoj bazi i izbegavanje hrane iz plastične ambalaže.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP