Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

STIŽU PEDESETE

Menopauza nije kraj ženstvenosti

Autor: Ekipa Alo! | 16.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kosa je sve tanja, grudi više nisu pune i jedre, a borama i suvoj koži više ne pomaže ni najskuplja krema. Sva je prilika da ulazite u predvorje menopauze. Za mnoge žene, hormonalne promene su noćna mora, jer ih doživljavaju kao kraj aktivnog života, kraj ženstvenosti i kraj seksualne aktivnosti, te često padaju u depresiju. Međutim, ne mora uvek da bude tako…

Prvi znaci  klimaksa su  noćna znojenja, lupanje srca,  glavobolje,  nesanica

Prvi znaci klimaksa su noćna znojenja, lupanje srca, glavobolje, nesanica | Foto: Shutterstock

Prvi znaci
Menopauza se u proseku javlja oko 50. godine života i u medicinskom smislu to je poslednje fiziološko krvarenje iz materice. Među prvim znacima klimaksa su nemir i noćna znojenja, iznenadna lupanje srca, glavobolje, teskoba, nesanica, razdražljivost i sve kraći menstrualni ciklusi. Pre ulaska u pravu menopauzu može se dogoditi da „preskočite“ nekoliko menstruacija, što znači da se količina estrogena i progesterona, koji regulišu menstrualni ciklus, počela smanjivati. Estetski efekti, kao što su debljanje, suva kosa, koža koja postaje manje elastična i naborana zbog smanjenja kolagena i elastina, a grudi više nisu onako jedre i zategnute, takođe mogu biti pokazatelji da je vreme da se konsultujete s lekarom koji po potrebi može da prepiše hormonalnu terapiju.


Menjajte navike
Stil života je veoma značajan za sve žene u periodu prestanka menstrualnog ciklusa. Savetuje se promena režima ishrane: manje crvenog mesa, više belog mesa i ribe, redukcija ugljenih hidrata (koncentrovanih slatkiša: čokolade, torte, sitni kolači), uvođenje u ishranu žitarica (ječem, heljda, integralni pirinač, ovas) i redukcija masnoća (preporučuje se hladno ceđeno suncokretovo, maslinovo ulje), više povrća - blanširano ili sveže. Uvedite mahunarke (soju u umerenim kolicinama) i semenke.

Osim promene načina ishrane, savetuje se uvođenje fizičke aktivnosti (idealna je gimnastika s tegovima od 1-2 kg, aerobik, lagano trčanje, šetnja i vožnja bicikla). Uz to, preporučuje se i prekid loših navika: konzumiranje cigareta, redukovanje unosa alkohola i kafe.

Narodna medicina
Iako menopauza nije bolest, već potpuno normalan prirodni proces, mnogim damama u tom periodu prirodni lekovi mogu olakšati tegobe. Evo nekiko proverenih.

Ulje žutog noćurka - Zahvaljujući gama linolenskoj kiselini, utiče na regulaciju određenih hormona te održava optimalno zdravlje u periodu menopauze. Pije se prema uputstvu proizvođača.

Crvena detelina - Cvet ove biljke je poznat kao bogat izvor fitoestrogena iz grupe izoflovana. To su biljne materije koje se preporučuju kao prirodna zamena za savremenu hormonalnu terapiju, jer u organizmu deluju vrlo slično kao estrogeni. Fitoestrogeni redukuju pojavu valunga (talasa vrućine) za oko 40 odsto.

Bela imela - Reguliše hormone, cirkulaciju, krvni pritisak, ublažava glavobolju, nesanicu, umor, osećaj bezvoljnosti, što su sve mogući simptomi menopauze. Nabavite eliksir u specijalizovanim prodavnicama, a nakon toga strogo se pridržavajte uputstva za upotrebu. Pošto ova biljka ima snažno dejstvo, ne sme se prekoračiti propisana doza. Najbolje je pre početka terapije posavetovati se sa lekarom.

Indijski žen šen - Ova biljka je poznata i kao eliksir mladosti, jer usporava proces starenja. Povoljno utiče na mnoge funkcije u organizmu, pored toga što sadrži i biljne estrogene. Veoma je koristan prirodni lek za menopauzu jer olakšava mnoge zdravstvene tegobe koje su svojstvene za zrelo doba.

Bolni odnosi


Mnoge žene imaju savršeno normalan seksualni život i posle menopauze, dok neke gube želju za intimnim odnosima - bilo zbog smanjenog libida ili nedovoljne lubrikacije (vlaženja vagine). Iz začaranog kruga (bolan odnos - sve manja želja) nije teško izaći, kažu stručnjaci. Razgovarajte s partnerom, zatražite savet od ginekologa, nabavite neki lubrikant u apoteci i imajte na umu da češći seksualni odnosi u menopauzi i sami po sebi regulišu vlažnost vagine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP