Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

BUDITE OPREZNI U PRIRODI

Mi uživamo dok oni napadaju!

Autor: E. A. | 02.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Kada smo se već uputili u prirodu na piknik, znajte da smo na teritoriji gde vladaju insekti. Pčele, ose, komarci, krpelji... koji su i prenosnici zaraznih bolesti ili uzrok alergijske reakcije.

| Foto: Shutterstock

Otok i bol
Najčešća reakcija na ubod pčele, ose ili stršljena je otok i bol, a kasnije i slabiji ili jači svrab. Mesto uboda bi trebalo što pre ohladiti i izvaditi žaoku, ako je u pitanju pčela (ose i stršljeni ih ne ostavljaju). Kod osoba koje su alergične na njihov otrov moguća je burna, čak smtonosna reakcija, te sa sobom obavezno nosite prepisane lekove. Svi insekti napadaju u samoodbrani, što znači da bi trebalo ostati hladne glave i mirno sačekati da se udalje. Nemojte mahati i praviti nagle pokrete rukama i pomagalima.


Ako spazite krpelja na koži, pažljivo ga odstranite pincetom lagano povlačeći, bez suvišnih manipulacija. Ako tom prilikom ostane glava, znajte da nema rizika od prenošenja zaraznih bolesti (bakterije se nalaze u crevima). Mesto uboda potom dezinfikujte.

Mere zaštite
Kako biste rizik od bubica sveli na minimum, birajte brisani prostor, a pregledajte ga pre nego što se ulogorite. Valja izbegavati mesta blizu drveća s tamnim lišćem. Rančeve i torbe ne odlažite direktno na tlo, već na prostirku i držite ih zatvoritenim. Odeću ne odlažite na žbunje i izbegavajte leškarenje na travi, naročito nepokošenoj. Izbegavajte intenzivne mirise i ponesite sredstva za odbijanje insekata.

Sprej spasava

Osobe koje pate od alergijskog rinitisa imaju strah od boravka u prirodi jer su okružene alergenima (polen korova, trava ili drveća). Olakšanje pruža prah u spreju za nos „nasaleze“, koji štiti i kontroliše alergije jer stvara mehaničku barijeru i ne dozvoljava prolazak alergena preko sluzokože nosa. Po sastavu je prirodan jer sadrži prirodni inertni prah celuloze i prah mente. Tretira uzrok alergije, ne samo simptome.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP