Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO OTKLONITI MUCANJE?

Misle brže nego što govore!

Autor: Nataša Lazović | 19.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Mucanje, odnosno ponavljanje jednog ili više glasova po nekoliko puta, posledica je grčenja glasnica pri govoru. Obično se javlja između druge i šeste godine života, a ako potraje duže od mesec dana, obratite se logopedu za savet.

Ako zapinje u  govoru, ne tražite  od njega da to  ponovi, već blago pređite na drugu temu

Ako zapinje u govoru, ne tražite od njega da to ponovi, već blago pređite na drugu temu

Postoje tri faze mucanja - fiziološka, primarna i sekundarna. Prva faza obuhvata period od treće do pete godine, druga od pete do polaska u školu, a treća školski period. Tokom prve dve faze, dete nije svesno problema i svako skretanje pažnje je pogrešno jer dete koje nije ni bilo svesno svog zamuckivanja počinje zaista da muca, kažu stručnjaci.


Kod sekundarnog oblika mucanja se javlja opšta mišićna napetost celog tela, a posebno govornih organa, dete počinje da ima strah od govora, javljaju se tikovi, mucanje ima povratno dejstvo na psihu deteta i može uticati na stvaranje problema pri učenju.

Nema mesta panici
Bez obzira na to da li je reč o fiziološkom ili primarnom mucanju, logopedi ističu da budućnost deteta ne treba posmatrati crno. Naprotiv, istraživanja pokazuju da se uglavnom radi o visokointeligentnoj deci, nešto senzibilnijoj od druge, deci koja imaju brz tok misli. Po jednoj od teorija, do mucanja dolazi kada misao deteta prednjači u odnosu na razvoj govora i kada dete želi da kaže više nego što može. Njega „ne boli“ i ne oseća se loše sve dok ga ne uplaše reakcije okoline. Ali neprijatno skretanje pažnje na problem obično od fiziološkog uvede dete u primarno mucanje. Međutim, ni tada nema mesta strahu, jer je i to moguće sanirati, odnosno dovesti do nivoa da ne remeti komunikaciju deteta sa okolinom.

Bez forsiranja
Takođe, dete ne treba terati da ponavlja reči ili cele rečenice koje su za njega preteške.
- Kad govori ubrzano i zapinje, nežno mu se pomaže da govori mirnije i sporije, a ako zapinje, ne traži se od njega da to ponovi, već se blago skreće pažnja na neku drugu temu. Ne sme mu se fiksirati pažnja na neispravnosti, već mu se objašnjava da je sposobno da govori pravilno i lepo - savetuje za „Alo!“ logoped Svetlana Bebić i dodaje da dete treba učiti da razvija slušanje kroz čitanje priča, bajki i stihova, uz podsticanje da i samo priča o njima.

Usporite tempo


Ono što sami roditelji mogu učiniti za brže otklanjanje mucanja jeste da obaspu dete pažnjom, ljubavlju, razumevanjem, da mu omoguće da se u domu oseća sigurno, voljeno i prihvaćeno.
- Treba smanjiti opštu tenziju i užurbanost. Roditelji često nemaju vremena za svoju decu, pa dete kada želi nešto da kaže, nema vremena. Jedna od metoda kojom se savladava mucanje jeste usporavanje govora, kako detetovog, tako i roditeljskog, kao kod Lala - kaže za „Alo!“ logoped Tanja Lukovac.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP