Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

VITAMINSKA BOMBA

Mladi luk čini čuda za naše zdravlje

Autor: Moje Zdravlje | 07.04.2014 - 11:41:00h | Komentara: 1

Ukoliko je vaša ishrana bogata voćem i povrćem, praktično ne morate da brinete za svoje zdravlje, a naročito ukoliko često na stolu imate po jednu vezu mladog luka

mladi luk

Mladi luk | Foto: foter.com

Mladi luk je prava vitaminska bomba koja vas čuva od raznih bolesti i jača vaše zdravlje. Bilo da ga jedete svežeg ili kao dodatak jelima, mladi luk vaš organizam obogatiće, osim vitaminima, mnogim mineralima, ali i fitohemikalijama, što ga čini jednom od najzdravijih namirnica. Zato, iskoristite sezonu!
Zdravlje kostiju
Samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 mg vitamina C. Kada su u pitanju potrebe žena za pomenutim vitaminima, stabljika mladog luka sadrži 22 odsto od preporučene dnevne doze vitamina K i 2,1 odsto preporučene dnevne doze vitamina C. Kod muškaraca, to iznosi 16 procenata od preporučene doze vitamina K i skoro 2 procenta vitamina C. Oba vitamina od ključnog su značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se verovatnoća od razvoja osteoporoze i većeg procenta lomljivosti kostiju.
Zdravlje očiju
Telu je neophodan vitamin A za proizvodnju rodopsina, proteina u očima koji omogućava receptorima mrežnjače da upijaju svetlost. Osobe čija ishrana ne sadrži dovoljne količine vitamina A mogu da razviju noćno slepilo i druge poremećaje vida, uključujući čireve rožnjače. Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Ova količina vitamina A ispunjava 3,4 odsto dnevnih potreba kod žena i 2,6 odsto kod muškaraca.
Zdravlje srca
Vitamini A i C, koji se mogu naći u namirnicama kao što je mladi luk, imaju jaka antioksidantna svojstva. To znači da pomenuti vitamini mogu da spreče oštećenja ćelijskog tkiva izazvanih delovanjem slobodnih radikala. Ishrana bogata namirnicama sa visokim nivoom antioksidanata, pre svega voća i povrća, povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Vitamin C, takođe, može da pomogne u snižavanju visokog krvnog pritiska što, zauzvrat, može da smanji rizik od srčanih oboljenja.
Imunitet
Istraživanja pokazuju da je mladi luk bogat izvor fitohemikalija, posebno jedinjenja flavonoida, kao što su kvercetin i antocijani. Ova konkretna fitohemijska jedinjenja zapravo su prirodne hemikalije koje sadrže biljke, i koje mogu da poboljšaju imunitet. Pored toga, istraživanja pokazuju da flavonoidi mogu, takođe, pomoći u sprečavanju raka eliminisanjem ksantin-oksidaze, enzima koji proizvodi slobodne radikale.
Poslednji komentari
  • Aurora Vreme: 06.05.2014 14:05h

    OBOZAVAMMMM LUK ....i mladi i crni i beli i praziluk i u svakom obliku! Pa nek me i decko ostavi kad svaki dan smrdim na luk !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP