Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

LETNJI TREND

Moda na tufne!

Autor: Nataša Lazović | 26.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Retro je ponovo in, a tačkice su se iz davnih pedestih preselile u 21. vek! Ovih dana promovisala ih je i Kejt Midlton, pojavivši se prvi put sa svojom bebom Džordžom u svetloplavoj tačkastoj haljini koja je neodoljivo podsećala na onu u kojoj je ledi Dajana prvi put pokazala princa Vilijama.

Stela Makartni,  Lanvin i Miu Miu  samo su neki  od tačkastih   sledbenika

Stela Makartni, Lanvin i Miu Miu samo su neki od tačkastih sledbenika | Foto: Shutterstock

Argentina ili Poljska
Iako neki tvrde da su za ovu modnu groznicu krive flamenko plesačice, koje su širile strast u tačkastim haljinama, drugi kažu da je doputovala iz Evrope u Ameriku uz vesele zvuke polke (otud engleski naziv “polka dots”), a pominju se i engleski dendiji, koji su ih krajem 19. veka proslavili na leptir mašnama. Sve do tridesetih godina, tačkice su bile u drugom planu, kada su doživele bum zahvaljujući Mini Maus. Zanimljivo je da ju je Volt Dizni slučajno obukao u tačkastu suknjicu - kad mu je kap mastila pala na skicu. Tačkice su tad bile male i nežne, a stavljali su ih samo na najbolje materijale - šifon i svilu.


Invazija tufni
Četrdesetih su se tufne stidljivo povukle, da bi deset godina kasnije izvršile desant na sve; od dečje odeće i kravata do haljina, suknji i bluza... Za njima su poludele i filmske dive i domaćice. Pop-art još ih je dodatno istakao mešajući ih s prugicama u odvažnim kombinacijama boja. Ludih sedamdesetih, londonske policajke pobunile su se protiv jednoličnih uniformi usvojivši tačkice na bluzama. I tu je bio kraj njihove vladavine. Vivijen Vestvud je pokušala da im vrati sjaj svojim tačkastim krinolinama, ali je u tome uspela tek kreatorka Karolina Herera, koja ih je ozvaničila kao modni trend 21. veka.

Zauvek mlad
- Ove sezone retro stil pedesetih i šezdesetih godina je apsolutni hit, a tufne su svakako jedna od referenci ovog trenda. Dovoljno je da bacite oko na kultnu američku seriju „Momci sa Medisona“ da biste imali kopletan uvid u stil – kaže za „Alo!“ poznati stilista Ašok Murti.

Poslednjih sezona, tufne su jače nego ikad. Stela Makartni, Lanvin i Miu Miu samo su neki od sledbenika trenda, a ima ih mnogo. Tačke su čak uspele da se presele i na mušku odeću! One su savršen primer kako se moda menja ponavljajući se.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP