Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO ŽIVETI SA STARAČKOM NAGLUVOŠĆU

Molim, ponovite!

Autor: Nataša Lazović | 04.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kada nas stignu godine, čitavo telo počinje da slabi. Slabije vidimo, čujemo, krećemo se, pamtimo... Procena je da najmanje 30 odsto populacije nakon navršene 65. godine života nagluvo. Ako ste i vi jedna od takvih osoba, obavezno se javite lekaru, jer rešenje postoji...

Jedina  pomoć je  odgovarajući  slušni  aparat

Jedina pomoć je odgovarajući slušni aparat | Foto: Shutterstock

Među oštećenjima sluha najčešće je degenerativno oštećenje slušnog živca uzrokovano starenjem ili presbiakuzija. Radi se o fiziološkoj pojavi, a definiše se kao obostrano, simetrično, senzoneuralno oštećenje sluha koje je nepovratnog karaktera. Nešto češće se javlja kod muškaraca, ali je zastupljeno kod oba pola.


- Manifestuje se kao postepeno slabljenje sluha i otežano razumevanje govora praćeno zujanjem u ušima ili glavi. Javlja se već od 40. ili 50. godine starosti, a uzrok leži u slaboj cirkulaciji. Slušni živac ne dobija dovljno kiseonika, te mu funkcija vremenom slabi – kaže za „Alo!“ Dr Neda Novović, specijalista ORL.

Povlačenje
Važna je i genetska predispozicija, jer često nalazimo da kod više članova jedne porodice postoji oštećenje sluha. Familija najčešće i dovodi nagluve na pregled, mada ima i onih koji se usled problema u komunikaciji sami javljaju.
- Osoba najčešće ne čuje zvono na vratima, telefon, pojačava TV i radio, drugi moraju da viču kad joj se obraćaju jer ih čuje, ali ne razume. Mnogi se stide da zamole da im se ponovi, izbegavaju komunikaciju, druženje, povlače se u sebe, što može biti i uvod u depresiju - objašnjava doktorka.

Za sada jedini način da se pomogne ovim pacijentima je dobra slušna amplifikacija, to jest upotreba odogovarajućeg slušnog aparata.
- Najvažnije je pomoću audiometrijskog dijagrama odrediti pravi aparat. Danas se na tržištu mogu naći digitalni sa četiri do šest kanala koji se kompjuterski programiraju. Često se dešava da ih pacijenti u početku izbegavaju, ali kada uvide da pomažu, oberučke ih prihvataju - sugeriše naša sagovornica.
Pacijentima treba naglasiti da im to medicinsko pomagalo neće vratiti sluh, već samo omogućiti lakšu komunikaciju sa okolinom.

Zdrav život
Kada je reč o preventivi, na listi najugroženih su osobe koje rade u hroničnoj buci, te je antifon pravo rešenje. Na udaru su aviomehaničari, radnici koji rade sa bušilicama ili kose travu, u fabrici oni koji rade na montaži, za presom i slično...

- S obzirom na to da je u pitanju vaskularni problem, srčani bolesnici i dijabetičari bi trebalo da obrate naročitu pažnju. Poželjno je održavati krvni pritisak stabilnim, paziti na nivo šećera i holesterola jer su to sve faktori koji utiču na krvne sudove i dobru cirkulaciju, a samim tim i prokrvljenost slušnog živca. Treba voditi računa o ishrani, biti fizički aktivan i generalno voditi zdrav život - savetuje dr Nonović.

Ruzmarin za cirkulaciju

Naša narodna medicina najčešće koristi ruzmarin kao sredstvo za bolju cirkulaciju. Možete piti čaj ili napraviti vino na sledeći način. Jednu šaku listova ruzmarina dodajte u litar kvalitetnog vina (najbolje je domaće crno vino). Mešavinu čuvajte u staklenoj flasi sedam dana i svakoga dana dva-tri puta dobro promućkajte. Osmog dana procedite i pijte svakodnevno po jednu rakijsku čašicu, ujutru pre doručka i jednu pre ručka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP