Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

KAKO DA POBEDITE NESANICU

Mrkli mrak tera u san

Autor: Nataša Lazović | 20.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Nesanica je usko povezana sa anksioznošću, depresijom, glavoboljom, astmom, srčanim problemima, moždanim udarom i mnogim drugim bolestima. Uzrokuju je ubrzani tempo života, radni vek proveden na stresnim i poslovima u noćnoj smeni, kao i starenje...

Zamračivanje soba za vreme  spavanja je najjednostavniji  način da se reši ovaj problem

Zamračivanje soba za vreme spavanja je najjednostavniji način da se reši ovaj problem | Foto: Profimedia

Smena dana i noći
- Poremećaji sna u poslednjih nekoliko decenija postali su veoma česta pojava kod osoba različite starosne dobi. Ako nesanica postane učestala pojava i san je isprekidan ili kraći od šest časova, to gotovo uvek dovodi do iscrpljenosti, razdražljivosti, pada radne sposobnosti, pojave depresije i opšteg pada imuniteta – kaže za „Alo!“ mr ph. Saška Bogavac.


Za miran i dubok san čoveku je neophodan melatonin, hormon epifize (pinealne žlezde). Lučenje ove žlezde kontroliše smena dana i noći, odnosno, smanjuje se njegovo lučenje u prisustvu sunčeve svetlosti, a pojačava se sa zalaskom sunca. Dovoljan nivo melatonina u krvi obezbeđuje zdrav, okrepljujući san.

- Svi znamo da s godinama spavamo manje i da se stariji često bude tokom noći. Razlog je u tome što već nakon četrdesete godine života lučenje melatonina opada. Zbog toga se mnoge osobe već oko 50. godine susreću s prvim simptomima hronične nesanice – kaže naša sagovornica.

Danak trećoj smeni
Kada je nivo melatonina u krvi nizak uspavljivanje je teško, a san kratak i isprekidan.
- Prirodni ritmovi budnosti i spavanja mogu biti poremećeni i radom u noćnoj smeni ili čestim menjanjem smena. Mnogim penzionerima je radni vek na poslovima u noćnoj smeni tako u amanet ostavio neki od poremećaja sna – objašnjava doktorka.

Bez kofeina
Nažalost, danas sve više ljudi, naročito u urbanim sredinama, ima deficit melatonina. To je zato, što je u gradovima veštačko osvetljenje glavni krivac za nemogućnost ostvarivanja potpunog mraka tokom noći. Zamračivanje soba za vreme spavanja je najjednostavniji način da se reši ovaj problem. Takođe, da biste lakše zaspali, kasno popodne i uveče izbegavajte naporan rad i ne pijte kofeinske napitke nakon četiri sata posle podne. Kad se jednom uklopite u željeni ritam, održavajte ga i tokom vikenda, odmora i praznika. I kad ne morate rano da ustanete, nemojte ostati u krevetu duže od pola sata nego radnim danima, da ne biste doveli sebe u prethodno stanje.

Melatonin za okrepljujuć san


Melatonin tablete su prirodni hormon epifize koje na najbezbedniji način pomažu organizmu da prebrodi akutnu ili hroničnu nesanicu. Uzimanjem ovih tableta pola sata pre odlaska na spavanje, organizam sam, na najprirodniji način uspeva da prevaziće nesanicu. Ovaj preparat zapravo skraćuje vreme potrebno za uspavljivanje i omogućava zdrav i okrepljujući san. Tablete nemaju neželjene efekte kao sintetski lekovi (hipnotici) i njihovom dugotrajnom upotrebom se ne stvara zavisnost. Može se uzimati svakodnevno, a mogu ga koristiti sve osobe starije od 18 godina.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP