Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zdravlje

U SUSRET MARATONU

Mršavite besplatno!

Autor: Nataša Lazović | 14.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

U toku je prijavljivanje za Beogradski maraton, koji će se ove godine održati 18. aprila, što je idealan povod da vas podsetimo koliko je trčanje zdrava aktivnost.

Nova trka za sedam dana

Nova trka za sedam dana | Foto: B. Karanolvić

To je sigurno najjednostavnija i najekonomičnija vrsta vežbanja. Dovoljno je nabaviti trenerku i patike, a nije potrebno plaćati skupu članarinu u klubovima i dvoranama. Ipak, koliko god izgledalo jednostavno, ovaj sport ima svoja pravila.


Promena pulsa
- Za početak je važno naglasiti da je ujednačeno trčanje nepromenljivom brzinom prevaziđeno. Novija istraživanja su pokazala da nakon šest nedelja redovnog trčanja telo prestane da topi masnoće, dostiže svoj maksimum i praktično trči uprazno, što je osobama sa viškom kilograma signal da bi trebalo da promene način treninga – kaže za „Alo!“ Miodrag Bebić, fitnes trener.

Nagli  prestanak  trčanja  može biti  fatalan!

Nagli prestanak trčanja može biti fatalan!


Savremeni džoging podrazumeva promenu brzine i nagiba da bi efakat vežbanja bio veći.
- Posle 100 do 200 metara laganog trčanja, krenite u sprint 10-20 metara, pa opet usporite ili sami odredite tempo koji vam prija. Na taj način provocirate promenu pulsa i potrošnju kalorija - pola sata trčanja promenjivim ritmom je efikasnije od tri sata ravnomernog. Birajte staze kroz šumu, na otvorenom, zemljane staze sa povremenim nagibom, naročito uzbrdice - savetuje trener.

Mere opreza
Lagano povećavajte intenzitet: više od 10 odsto nedeljno povećava rizik od povređivanja...
- Kako biste izbegli povrede, pre vežbanja mišiće bi trebalo obavezno zagrejati (istezanjem skočnog zgloba i kolena), a nakon aktivnosti ohladiti laganim hodom. Nagli prestanak vežbanja može biti i fatalan! - upozorava Bebić.
Pre treninga, dobro je posavetovati se lekarom, a kada ste prehlađeni, nemojte trčati.

- Može se početi brzim hodanjem, 30 minuta nekoliko dana, posle po pet minuta svaki dan, a nakon nekoliko dana povećati na 10, zatim na 15... Sve do sat trčanja dnevno, dva do tri puta nedeljno - napominje naš sagovornik i dodaje da se tokom trčanja luče hormoni sreće, dopamin i serotonin, te je lako „navući se“, s tim što je ovaj vid zavisnosti koristan. Za mlade ljude u formi su dovoljna tri do četiri meseca da se spreme za maraton, a ako nemate kondiciju, oko šest meseci.

Hrana pre treninga


Trkači uglavnom izbegavaju da nose pamuk, već biraju sintetičke materijale koji ne upijaju znoj, ali omogućavaju normalno disanje kože tokom aktivnosti. Patike moraju da budu savitljive. Jedite najmanje dva sata pre treninga, ali pre trčanja pojedite bananu ili, ako ste baš gladni, testeninu. Uvek sa sobom nosite flašicu vode, savetuje trener.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP